Hihetetlen pazarlás: rengeteg ételt szórunk a kukákba

Pénzcentrum2016. április 5. 19:04

Évente 88 millió tonna élelmiszert dobnak ki az Európai Unióban, Magyarország ehhez mindössze évi 2 millió tonnával járul hozzá. 

EU-s szinten mintegy 88 millió tonna élelmiszert dobunk ki évente, amelynek az értéke 143 milliárd euró. Olyan élelmiszerek végzik a szeméttelepen, amelyek előállítására óriási erőforrásokat használnak fel világszerte: az emberiség édesvízfogyasztásának 70 százalékát a mezőgazdaság használja fel, az erdőirtással nyert területek 80 százalékát mezőgazdasági célokra hasznosítják, és a mezőgazdaság felel az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 30-35 százalékáért.

A jelenlegi élelmiszerfogyasztás hosszú távon fenntarthatatlan, a globális problémákat nem oldhatjuk meg, de mindenki tehet azért, hogy fenntarthatóbban éljen. Magyarország évente 2 millió tonna élelmiszert pazarol el, amely egy főre lebontva meghaladja az EU-s átlagot. A pazarlás csökkentése, a háztartási hulladék komposztálása, az élelmiszer helyi termelőktől történő beszerzése csak néhány egyszerű példa arra, hogy mi mindent ehetünk egy zöldebb jövőért.

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, pazarlás, erdőirtás,