Durva áresés a magyar boltokban: jöhet az újabb áfacsökkentés?

Pénzcentrum2016. március 16. 11:30

2016-tól 27 százalékról 5 százalékra mérséklődött a sertéshús áfája, így január 1-jétől 17 százalékkal csökkent sertéshús fogyasztói ára. A sertéshús áfa csökkentése miatt idén az első két hónap tapasztalatai alapján nőtt a sertésfogyasztás, és a gazdaság is fehéredett - hangzott el a Magyar Húsiparosok Szövetségének sajtótájékoztatóján.

Január 1-jétől a sertéshús áfája öt százalék lett a korábbi 27 százalékhoz képest. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) számításai szerint a régi fogyasztói árhoz képest így 17 százalékkal lettek olcsóbbak a törvényben meghatározott sertéshúsféleségek az év elejétől.

Dr. Feldman Zsolt szerint a sertés tőkehús áfa csökkentése a várt tapasztalatokkal és hatásokkal járt, ami nemcsak a fogyasztóknak előnyös, hanem a termelőknek is. Véleménye szerint ez az intézkedés megalapozza a továbblépés lehetőségét, hogy a gazdaság számára a többi terméknél is áfa csökkenést tudjanak elérni. A gazdaságban fehéredő hatást várnak az áfa csökkentéstől, és nőtt a sertéstartó vállalkozások száma is.

Az áfa csökkentés hatására idén már az első két hónapban érezhetően nőtt a sertésfogyasztás a fogyasztók körében.

A statisztikai adatok alapján az áfa csökkentés miatt a sertéshús fogyasztása darabra és súlyra is növekedést mutat. Ez a nagy áruházláncoknál és húsértékesítő helyeken egyaránt meglátszik. Idén januárban kiemelkedő volt a növekedés, ami februárban lassult egy kicsit, de még mindig kiemelkedő

 - mondta el Dr. Feldman Zsolt, az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Magyar Húsiparosok Szövetségének sajtótájékoztatóján.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A sertéshúsok között a comb és oldalas a legnépszerűbb, ezeket a termékeket viszik leginkább a vásárlók.

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke a húsvéti ünnepek előtt néhány jó tanáccsal is ellátta a vásárlókat, hogy mire érdemes figyelni a húsvásárlásnál:

  • Olyan kereskedőtől vegyük meg a húst, akiben eddig nem csalódtunk, és megbízunk. Semmiképpen se vásároljunk olyan kétes eredetű termékeket, amiket nem tudunk beazonosítani.
  • Fontos tisztában lenni azzal, hogy a gyorsérlelt, gyorspácolt olcsó termék nem ugyanaz, mint a hosszan érlelt, hagyományos eljárással készített termék. Ebben az esetben az árak a termék minőségét is jelzik, így érdemesebb lehet a drágábbat választani.
  • A vásárlás során minden esetben nézzük meg a címkét, hogy meddig őrzi meg a minőségét a termék.
Loading...

Címkék:
vásárlás, áfa, áfacsökkentés, sertéshús,