Nem egységesen változik a sertéshúsok ára

Magyar Nemzet2016. január 5. 11:02

2016-tól 27 százalékról 5 százalékra mérséklődött a sertéshús áfája, így január 1-ejétől elvileg 17 százalékkal csökkent sertéshús fogyasztói ára. A Magyar Nemzet körképe szerint azonban az árak nem egységesen változnak a boltokban.

Január 1-jétől a sertéshús áfája öt százalék lett a korábbi 27 százalékhoz képest. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) számításai szerint a régi fogyasztói árhoz képest így 17 százalékkal lettek olcsóbbak a törvényben meghatározott sertéshúsféleségek az év elejétől.

A lap kérdésre a Tesco sajtóosztálya azt válaszolta, hogy az adóváltozással együtt a polcaikon például 1149 forint helyett 950 forintba kerül a sertéscomb és a csontos tarja kilója. A kisebb üzletek egy része azonban még kivár, hogy megtudja, milyen áron tudja beszerezni a húst. Ők még nem döntötték el, érvényesítik-e az áfacsökkentést az áraikban.

A Lidl január 1-jén módosította árait náluk a sertéshús polci árcsökkenésének mértéke 17-23 százalék között ingadozik. Az Auchan pedig arról számolt be a Magyar Nemzetnek, hogy a sertéstőkehúsok áfacsökkentése által keletkező 17,32 százalékos árcsökkenés teljes egészét átadja vásárlóinak január 1-jétől. A CBA kommunikációs igazgatója arról tájékoztatta a lapot, hogy ők sem hagyták figyelmen kívül a 22 százalékos áfacsökkenést, igaz, az árak nem egységesen változnak: a partnereik szabadon árazhatnak.

Címkék:
vásárlás, árak, áfacsökkentés, sertéshús,