Mézbotrány: a multik is átállnak a hazai mézre

Pénzcentrum2015. december 10. 08:38

Botrányossá vált az idén a hazai és az európai mézpiac, mert kiderült, hogy a minőségi termékekhez olcsó és sokszor hamisításgyanús kínai importmézeket kevernek. Emiatt a multik is sorra vizsgálták felül beszerzési forrásaikat - írja a Magyar Nemzet.

Az EU-s és EU-n kívüli méztermékeket több kifogás is érte Magyarországon, ugyanis a minőségi termékekhez olcsó és sokszor hamisításgyanús kínai importmézeket kevernek. Emiatt a multik is megvizsgálták mézbeszerzési forrásaikat, és a CBA valamint a Spar után most az Auchan is megkezdte az átállást a magyar mézekre.

A Reál arról tájékoztatott, hogy méz beszállítására országos szerződése csak magyar beszállítóval van, akinek csak magyar származási helyű terméke van. A Coop azt mondta, hogy a szállító nyilatkozata alapján kizárólag magyar alapanyagból készült terméket forgalmaz. A Tesco álláspontja az, hogy a hipermarket polcain található mézek eredetmegjelölése teljes egészében megfelel a jogszabályi követelményeknek.

A kínai hamisítási botrány elérte a hazai méhészeket is, akik egy-két évig biztosan érezni fogják a felvásárlási árakban a botrány hatását. Haász Ferenc, a Békés Megyei Méhészegyesület elnöke szerint emiatt 20-25 százalékkal esett vissza a kereslet a magyar akácméz iránt.

Címkék:
vásárlás, BOTRÁNY, multi, méz, mézpiac, méhész,