Karácsonyi dömping: úgy viszik a garanciát, mint a cukrot

Világgazdaság2015. december 2. 09:00

Sokkal több műszaki cikket értékesítenek az áruházak a karácsonyi vásárlási szezonban, mint az év többi részében, garanciát is többen kötnek - írja a Világgazdaság.

A karácsonyi szezonban fogynak a legjobban a műszaki cikkek az áruházakban, a KSH adatai szerint az utolsó negyedévben 50-60 százalékkal több fogy ezekből az árukból, mint a többiben. A nagy rohammal a biztosítók is jól járnak, egyre népszerűbb ugyanis a kiterjesztett garancia.

Tartós fogyasztási cikkeknél a gyári és bolti garanciák sokszor csak egy évre szólnak, míg a biztosítók akár öt évre is hajlandók kiterjeszteni a gyártói garanciát. Emellett biztosítást lehet kötni olyan kárra, amelyre a gyári garancia nem vonatkozik, például a töréskárra, vízkár miatti sérülésekre, lopásra és rablásra is.

A vásárlók egyre inkább úgy érzik, szükségük van a műszaki cikkek ilyen típusú védelmére, hiszen a gyorsan fejlődő technikai színvonal miatt a készülékek várható élettartama már jócskán tíz év alatt van

 - mondták a Cardif szakértői.

A  Cardif és az Union már több százezer szerződést kezel, de más biztosítók is felvették ezt a terméket. A Groupama például tucatnyi kereskedővel áll szerződésben, az Aegondirekt.hu oldalon pedig a vásárlás után is lehet ilyet kötni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tapasztalatok szerint 20-30 ezer forintos értéktől már érdemes lehet biztosítást kötni, ez alatt a fix költségek túl magasak. Felső határ is lehet, a Cardif például maximum kétmillió forintig vállalja a műszaki cikkek biztosítását. A biztosítások díja 2-3 ezer forinttól indul, és a termékek árához igazodik, de az árucikk sérülékenységét is figyelembe vehetik.

Címkék:
biztosítás, vásárlás, biztosító, garancia, műszaki cikk,