Aggasztó jelentés: csak óvatosan a vörös húsokkal

Pénzcentrum2015. október 26. 17:32

A szalonna, a sonka és a kolbász is ugyanannyira rákkeltő, mint a cigaretta - írja friss jelentésében a World Health Organisation (WHO). A pácolt és feldolgozott húsok ugyanabba a kategóriába kerültek, mint az azbeszt, az arzén, az alkohol és a dohány.

A WHO rákkal foglalkozó részlege, az International Agency for Research on Cancer (IARC) szerint elég bizonyíték van arra, hogy a feldolgozott húsokat mostantól a rákkeltő anyagok első csoportjába sorolják, mivel egyértelmű a kapcsolat: bélrákot okoznak.

A jelentés a vörös húsokat a 2A kategóriába sorolja, ami azt jelenti, hogy "az embereknél valószínűleg rákkeltő". A vörös húsok fogyasztását eddig a hasnyálmirigy- és prosztatarákhoz kapcsolták.

Az IARC egyéves, nemzetközi tudományos vita után hozta meg döntését az új besorolásokról. A rákkutatással foglalkozó tudósok üdvözlik a döntést. A Guardiannek nyilatkozott Robert Pickard, a University of Cardiff neurobiológusa, az amerikai Meat Advisory Panel tagja. Szerinte a vörös húsok elkerülése továbbra sem tartható stratégia, a megelőzésnek továbbra is a dohányzásra, az alkoholra és a normális testsúly fenntartására kell koncentrálnia. Mások is elkerülés helyett kevesebb fogyasztást ajánlanak.

A világ rákkutatóit tömörítő World Cancer Research Fund viszont régóta a sonka, szalonna, kolbászok ellen szól, a feldolgozott húsok fogyasztását egyértelműen rákkockázatnak tartva. A testület szerint ezekből, illetve a szalámiból is olyan keveset kell enni, amennyire csak lehet: heti kevesebb mint 500 gramm vörös hús nem ártalmas. Ebbe viszont bele kell számolni a marhát, a sertést és a bárányt is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az IARC hivatalosan a Lancet Oncology című szaklapban jelentette be az új besorolásokat. Más tudósok viszont arra figyelmeztetnek, hogy az eddig kimutatott hatások nagyon gyengék voltak. A jelentés mondjuk azt állítja, hogy napi 50 gramm feldolgozott hús - kevesebb mint két szelet szalonna - 18 százalékkal növelte a vastagbélrák kockázatát. Viszont probléma lehet az is, ha túl kevés húst fogyasztunk. És még nagyobb probléma, ha nem mozgunk, sportolunk rendszeresen.

Címkék:
vásárlás, hús, húsfogyasztás, who, rákkutatás,