Mire elég havi 24 ezer? Túl sok magyar család tudja

Pénzcentrum2015. június 24. 12:00

Ma Magyarországon létminimum alatt élőnek számít, aki kevesebb mint 24 ezer forintot költ havonta élelmiszerre. Pontosan nem lehet megmondani, hányan vannak, csak azt, hogy a magyar háztartások körülbelül harmada él a létminimum alatt.

Majdnem félmillió ember él ma Magyarországon mélyszegénységben. A háztartások harmada pedig a létminimum alatt - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai sajtótájékoztatóján. A létminimum megállapítása során a KSH a normatív élelmiszerfogyasztást veszi alapul, azaz az alapján mér, hogy az adott háztartásban élők mit esznek, az mennyiben felel meg a hivatalosan meghatározott egészséges táplálkozásnak. Az élelmiszerkosár értéke az abban szereplő élelmiszereknek az adott időszakra jellemző árakon számba vett forintösszege, a létminimum pedig az élelmiszer-normatíva körüli értékben élelmiszert fogyasztó összes személyes kiadások havi átlagos értéke.

  • Ez 2014-ben egy főre nézve havonta 23 954 forint volt.
  • Egy fogyasztási egységre, azaz háztartásra számított létminimum értéke 87 351 forint.
  • 2 felnőtt és 2 gyerek megélhetésére számítva 253 318 forint.
Mindezen adatok alapján Magyarországon 461 ezer fő él mélyszegénységben.

Az, hogy hányan élnek létminimum alatt, nem lehet pontosan megmondani, mert a háztartások fogyasztását vizsgálják, nem a személyeket. De a becslések szerint

a magyar háztartások 35-36 százaléka él létminimum alatt.

A számításból egyébként alapból kizárják azokat a háztartásokat

  • amelyben az adott évben lakásberuházás, kocsivásárlás történt
  • a legalacsonyabb 5 százalékú jövedelműeket
  • legmagasabb keresetű harmadot

Új mérések, új irány

Utoljára jelenik meg a Központi Statisztikai Hivatal létminimumra vonatkozó adatsora. Számításaik szerint létminimum alá tartozik az a család is, akik az átlagszinthez közeli színvonalon élnek, de nem küzdenek a fizikai önfenntartás problémájával. Ez nem feltétlenül ad helyes képet a szegénységről, ezért ezentúl más módszerrel, nem a fogyasztói kosár - azaz az alapján, ki mit vásárolhat a háztartásba - számítják majd. Csak a szegénységgel foglalkozó kiadványukban jelennek meg a létminimumra vonatkozó adatok, de ebbe a fogyasztói kosár mellett a jövedelmi adatok is szerepet kapnak majd.

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, szegénység, létminimum,