Vasárnapi boltzár: jön a végrehajtási rendelet

Magyar Nemzet2015. március 12. 08:25

A sajtóértesülések ellenére lesz végrehajtási rendelete a kereskedelmi törvény vasárnapi munkavégzés tilalmát elrendelő szabályainak - erősítette meg a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Magyar Nemzetnek.

A lap csütörtöki cikke szerint a napokban felröppent a híre, hogy a korlátozás március 15-i életbe lépése előtt mégsem születik meg a jogszabály, helyette képviselői indítványt nyújtanak be. A szaktárca azonban közölte, a rendelet megjelenése a hét második felében várható.

A napilap megszólaltat egy vidéki bolttulajdonost is, aki annak ellenére hátrányos döntésnek tartja a vasárnapi zárva tartást, hogy az egyik magyar lánc hálózatához tartozó üzletét nyitva tarthatja a hét utolsó napján.

Elmondása szerint heti forgalma 7-8 százalékát bonyolítja le a hét utolsó napján. Március közepétől azonban alkalmazottai helyett maga áll be a kasszába, így ezen a napon nem lesz kiszolgálás a csemegepultban. A pótlékok hiánya miatt dolgozói átlagosan 10 ezer forinttal kevesebbet visznek haza havonta, ő pedig kevesebb járulékot fizet be a költségvetésbe. A környékbeli pékeknél már megkezdődtek a leépítések, hiszen vasárnap hajnalban nem fognak sütni, ha nem nyit ki az üzletek többsége - mondta.

Címkék:
vásárlás, kiskereskedelem, leépítés, vasárnapi zárva tartás,