Merre induljunk majd vasárnaponként?

Portfolio2015. március 12. 13:33

A plázák közül ugyan sok tervezi, hogy március 15-e után is nyitva tart vasárnapokon, de a bennük található boltok egy jelentős része azonban biztosan nem nyithat majd ki. Mi lesz a bérleti díjakkal és az üzemeltetési költségekkel?

Balatoni Judit, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének főtitkára:

A törvény által a nyitva tartható üzletek kategóriájába elég kevés esik azok közül, melyek a bevásárlóközpontokban találhatóak. Akad olyan pláza, ahol a 200 üzletből mindössze 4 tarthatna mérete alapján nyitva, míg máshol a mindösszesen 40 üzlet kényszerül bezárni.

Általánosságban elmondható, hogy vidéken a korábbi 8 órás zárás 9 órára, míg Budapesten a 9 órás zárás 10 órára módosulhat. Jellemzően a hosszított nyitva tartást inkább próbajelleggel vezethetik be, mivel a vásárlók 9 órakor már eléggé fogynak az áruházakból.

Szabó Viktória, a Cushman & Wakefield budapesti irodájának partnere és a kiskereskedelmi üzletág vezetője:

Nem futottak be még hozzánk a bérleti díjak csökkentésére vonatkozó igények, de fontos megjegyezni, hogy a bérleti szerződéseink nem is adnak lehetőséget ilyesmire.

Nagy valószínűséggel számítani lehet, hogy vasárnaponként a belvárosban növekedni fog az átmenő forgalom, és így várhatóan az üzlethelyiségek forgalma is, mivel a törvény szerint a világörökségi helyszínekre, illetve annak védőövezetére nem vonatkozik a törvény.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Koroknai Szabolcs, a CBRE vezető kiskereskedelmi tanácsadója:

A piaci környezet most meglehetősen kedvező, a forgalom az elmúlt másfél évben növekedett. Ez azonban még elég törékeny lehet, meg kell várni, hogy a szabályozás hatályba lépése után pontosan hogyan változik a forgalom. A kereskedők az alkalmazotti költségek csökkentésével reagálhatnak az elmaradó bevételekre, 10-20 százalék körüli elbocsátás, vagy munkaidő csökkentés várható.

Címkék:
vásárlás, bevásárlóközpont, vasárnapi zárva tartás, cbre,