Csak ennyi SPAR maradhat nyitva vasárnap: itt a lista

Pénzcentrum2015. március 11. 11:12

19 SPAR lesz nyitva vasárnaponként március 15-e után. Elvileg. A benzinkutas Express boltoknál ugyanis lehet még változás.

19 áruházát tartja nyitva a Magyarországon a SPAR vasárnaponként március 15-e után. Az üzletláncnak 418 boltja van jelenleg hazánkban.

Az áruházlánc sajtóosztálya lapunkat arról tájékoztatta, hogy a 19 üzletből 8 olyan Express bolt, amelyik 0-24 óráig nyitva tart majd a hét utolsó napján is (egy Fóton, hét Budapesten).

Loading...

A SPAR-nak a fővároson kívül Szerencsen, Nyírbátorban, Szigetszentmiklóson és Fóton lesz vasárnap is nyitva boltja.

Ezek a Tescók lesznek nyitva vasárnaponként: itt a teljes lista - KATTINTS!

Budapesten megmarad a SPAR a Batthyány téren, a körúton a Jászai és a Nyugati között, az Oktogonnál, de a Mester utcában, a Nagymező utcában és a Liszt Ferenc reptéren is.

Vagy még 19 sem lesz?

A SPAR számára eddig úgy tűnt, a vasárnapi zárva tartás ki tudja védeni azzal, hogy összefogva az OMV-töltőállomásokkal, a benzinkutakon nyitja meg kisebb üzleteit. Ez egyébként már nem most kezdődött, az áruházlánc több más lánchoz hasonlóan döntött a vásárlói szokásokra adott válaszként a kisebb, franchise rendszerben működő üzletek nyitása mellett. 2013-ban nyitott meg az első Express a XI. kerületi OMV-kúton, majd tavaly februárban ezt öt követte. Jelenleg összesen 7 ilyen SPAR-OMV működik Budapest környékén, de további üzletek nyitását is tervezték.

Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága azonban olyan módosító javaslatot nyújtott be, ami első látásra a benzinkutas boltok ellen született:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

az az üzemanyagtöltő állomáson belül működő üzlet, amely nem értékesít üzemanyagot, a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény rendelkezéseinek alkalmazása során kiskereskedelmi tevékenységet folytató üzletnek minősül.

A módosító javaslat indoklásában az szerepel, hogy a törvény alkalmazását kívánják segíteni a jogértelmezési szabályok bevezetésével.

A Portfolio elemzői véleménye szerintazonban még nem egyértelmű a mostani törvényjavaslat hatása a bolthálózatra. Ha ugyanis a benzinkúton vásárolt benzinért is a Spar kasszájánál kell fizetni, akkor az már valószínűleg üzemanyag értékesítésnek számít. Több más benzinkút hálózatnál elég elterjedt gyakorlat, hogy az egyes kutak, nem a nagy társaság tulajdonában állnak, hanem franchise partnerek üzemeltetik őket. A benzinkúton található shopot teljes egészében ez a partner viszi, a hálózat üzemanyagát pedig bizományban árulja. Mivel a Spar Expreszek tekintetében is van példa arra, hogy a Spar kasszájánál rendezhetjük a benzinvásárlást is, véleményünk szerint, a Sparok helyzete rendezhetőnek tűnik.

A Pénzcentrum megkereste a Spart is az ügyben, ők hogy látják, be kell-e zárniuk a benzinkutakon működő boltoknak. Egyelőre nem kaptunk választ a kérdésben.

Címkék:
vásárlás, spar, vasárnapi zárva tartás, vasárnapi nyitva tartás, interspar,