Hogy kerülhetett ennyi hamis pénz a soproni boltokba?

Pénzcentrum2015. január 28. 14:40

Legalább 33 darab hamis ötveneurós bankó tűnt fel Sopronban. A rendőrök megtalálták azokat, akiktől nagy valószínűséggel származnak.

Egy soproni pénzváltó jelezte a rendőrségnek január 5-én, hogy 13 darab hamis 50 euróst váltott be náluk aznap egy fiatal nő. Egy soproni dohánybolt is jelezte, hogy hamis 50 eurós bankót találtak. Az üzlet kamerafelvételén ugyanaz a nő látszott, aki a pénzváltónál is járt. Január 8-án délután a rendőrök elfogták a keresett nőt - tájékoztat a police.hu.

A rendőrök jelenleg vizsgálják, honnan szerezte a házaspár a hamis eurósokat, illetve hogy kiket bíztak meg a terítésükkel (a bűntársak az elpasszolt hamis bankjegyek után negyven százalékban részesültek az üzletből). Szinte naponta kerülnek elő újabb hamis bankjegyek, január eleje óta 33 darabot találtak, valamennyit a Magyar Nemzeti Bankba küldték vizsgálatra. A négy gyanúsított ellen hamis vagy meghamisított pénz forgalomba hozatala bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást.

Az 50 eurós a kedvenc

Továbbra is a 20 és az 50 euróst hamisítják a leggyakrabban - derül ki az Európai Központi Bank tájékoztatásából. A tavalyi év első félévében ez a két címlet az összes hamis bankjegy 81 százalékát tette ki.

Loading...

100-ból 98 hamis euróbankjegyet az eurozóna tagállamaiban találtak, 1,9 százalékára az övezeten kívüli EU-tagállamban (Magyarország is ilyennek számít).

Címkék:
vásárlás, pénzhamisítás, sopron, eurózóna, eurobank,