Perverz gyerekjáték verte ki a biztosítékot karácsonykor

Pénzcentrum2015. január 3. 13:01

Sok családnál verte ki idén karácsonykor a biztosítékot a Hasbro gyurmakészlete, amely egy arcpirító formájú habnyomót is tartalmaz. Bár a gyerekeknek aligha tűnik fel a hasonlóság, a szülők egy része felháborodva tépte ki a kezükből az applikátort. A készletet Magyarországon is árulják.

Sok szülő háborodott fel a karácsony utáni napokban, amikor gyerekük kibontotta a Play-Doh Tortahegy gyurmakészletet, és meglátták a hozzá tartozó tortanyomót. A nyomó ugyanis - az ajánlott korosztály, vagyis a 3 és 6 év közötti kislányok és kisfiúk kezében - különösen perverznek hat.

A szülők természetesen hangot is adtak felháborodásuknak. Nagy-Britanniában például többen is magyarázatot követelnek arra, hogyan fordulhatott elő az, hogy a Hasbro szakemberei ilyen, félreérthetetlenül felnőtt tartalommal rukkoltak elő.

Felháborodott kommentek lepték el a cég Facebook-oldalát is. Az egyik anyuka például értetlenkedve kérdezte, hogyan fordulhatott elő az, hogy egy ekkora vállalatnál senki nem vette észre, mire hasonlít a tartozék, és nem állította le a gyártást. Egy másik elkeseredett szülő pedig arról számolt be, elrontotta az egész karácsonyukat a játék. Ugyanakkor sok szülő szerint röhej az egész hiszti, hiszen egy 4 évesnek fogalma sincs, mit fog a kezében, és mire emlékeztet a mozdulat, amivel gyurmát présel a tortára.

A játékcég válaszul új alkatrészt gyártott, és minden elégedetlen szülő ingyen kicseréltetheti azt az új, banánra hajazó nyomókészülékre. Az ezután boltokba kerülő gyurmakészletekbe pedig már a banánszerű nyomóka kerül. Azt nem tudni, vajon Magyarországon is okozott-e a kellék hasonlóan keserű, vagy felháborodott pillanatokat. Itthon 5500 forint körüli áron lehet megvásárolni a gyermekjátékot, a fényképek alapján még az eredeti tartozékkal.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Régi tévhit az, hogy a fogyasztók a vásárlás után három napon belül bármikor visszavihetik a hibátlan terméket is és minden további nélkül kérhetik annak cseréjét vagy vételárát. Jogainkat csak minőségi kifogás esetén tudjuk érvényesíteni. Tehát ha egy termék nem hibás, és azzal csupán annyi a gond, hogy a méret vagy szín, esetleg valami oda nem illő tartozék nem tetszik a megajándékozottnak, úgy a kereskedő nem köteles a kijavításra, cserére, vételár-leszállításra vagy annak visszafizetésére.

Előfordul, hogy a kereskedők az ünnepekre való tekintettel megígérik azt, hogy visszaveszik a terméket akkor is, ha az nem tetszik később (ezt az ígéretet nem árt rávezettetni a nyugtára, hogy később e vállalást igazolni tudjuk).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha a neten vettük

A netes vásárlásnál a vevőt speciális jogok illetik meg: ekkor ugyanis az árucikk átvételétől számított 14 naptári napon belül indokolás nélkül elállhat a szerződéstől. Azaz nem szükséges, hogy az árucikk hibás legyen, ha nem tetszik neki, úgy minden további nélkül meggondolhatja magát. Ugyanakkor lényeges, hogy e joggal csak akkor lehet élni, ha nem internetes árverésen, online piactéren vettük meg a terméket és az eladó nem magánszemélyként értékesítette azt.

Ha elállunk a szerződéstől, azt javasolt írásban, igazolható módon megtenni. Ez esetben a terméket vissza kell küldenünk a kereskedőnek a saját költségünkön, neki pedig szintén 14 naptári napon belül szükséges visszatéríteni az általunk kifizetett összeget. Ekkor a kereskedő nem követelheti, hogy az eredeti csomagolásban adjuk fel az árucikket.

Ha nem jutnánk dűlőre a kereskedővel és igényünket elutasítja, akkor forduljunk a fővárosi és a megyei kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testületekhez, amelyek gyors és ingyenes eljárása által könnyen egyezségre juthatunk a vállalkozással - javasolják a fogyasztóvédők.

Címkék:
vásárlás, karacsony, jótállás, visszatérítés, garancia,