Ezeket a boltokat kerüld el, amikor halat vásárolsz

Pénzcentrum2014. december 15. 11:39

Beesett, sápadt szem, matt kopoltyú: csak egy-két jele annak, hogy a hal, amit megvenni készülünk nem friss. Mutatjuk azt is, mire figyelj a boltban, milyen pultokat kerülj el!

Magyarországon negyedannyi halat fogyasztunk, mint az európai átlag, karácsonykor mégis sok család asztalára kerül hal valamilyen formában. A hal húsának rendkívül pozitív élettani hatásai vannak szervezetünkre, ezért különösen fontos a fogyasztása. Persze csak akkor, ha megbízható forrásból szerezzük be, és megfelelő a minősége. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összeszedtük azokat a legfontosabb szempontokat, amiket nem árt szem előtt tartani, mielőtt vásárolni indulnánk.

  • Ahogy minden élelmiszer esetében, a hal vásárlásánál is alapvető szempont, hogy legálisan működő helyen vásároljunk, ahol az árusított termékek származása ismert és dokumentált.
  • A higiénikusan működő halpult környezetében nincs kellemetlen, romlott halszag, a pult és környéke tiszta, rendezett. Az igényes pultban feltüntetik, hogy a hal tenyészetett, vagy szabad vízben fogott, sőt jelölik a származási helyét is. A halpultban lehet hal egészben, zsigerelve, filézve, patkóra vágva, minél inkább szálkátlanítva, egyértelműen pikkelyezve, ami már konyhakész.
  • A friss hal teste nyomásra rugalmas, visszaáll eredeti állapotába, illata halra jellemző, nem szúrós és nem kellemetlen.
  • Egész, nem bontott hal esetében a halak felszíne friss, a szem természetesen duzzadt, élőnek tűnő, csillog, a kopoltyúk élénkvörösek. A beesett, sápadt szem, és a matt kopoltyú legyen gyanús! Az ilyen hal már nem friss.
  • Fej nélküli hal esetében a bőr frissen nyálkás. Ha a bőr már nem nyálkás, a halhús öreg, azt semmiképpen ne vegyük meg!
  • Az élő halak esetében az akvárium tiszta, vize folyamatosan cserélődik, levegőztetett, és a halak nem zsúfoltan vannak benne. Az akváriumban csak élő és egészséges hal lehet, amit a halak mozgásából is meg lehet ítélni. Az egészséges hal testfelülete sérülésmentes, és nem "pipál" a víz felszínén.
  • Halboltból, vagy más kereskedelmi létesítményből a halak élő állapotban nem értékesíthetők, halat eladni tehát csak kábítást követően szabad.
  • A megvásárolt halat gondosan be kell csomagolni, hogy hazaszállítás közben ne szennyezhessen semmit.

    Élőhalat sok helyen csak szezonálisan forgalmaznak, amire - a feltételek megléte esetén - az üzleteknek lehetősége van.

    LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

    A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

    Idén egyébként már nem vihetünk haza élő halat, a halboltok és más kereskedelmi egységek csak kábítást követően adhatják el a halakat. A december 17-én életbe lépő rendelet szerint bár értékesítésig úszkálhatnak a tartályban a halak, eladás előtt annyira kell elkábítani őket, hogy hazafelé se térjenek újra magukhoz - írja az agrárszektor.hu. Illetve ha mi fogjuk ki az adott halat, akkor ott a helyszínen agyon kell ütni.

Címkék:
vásárlás, karacsony, hal,