Sosem találnád ki, mi lesz az idei karácsony slágere

Pénzcentrum2014. november 12. 12:00

Habár az internetes kereskedelem egyre népszerűbb, még mindig kevesebbet vásárolunk online, mint a nyugat-európaiak. A szakemberek szerint az olyan akciók, mint az Amerikában népszerű Black Friday nap hazai bevezetése segítheti a további növekedést. Egyébként az idei karácsony egyik legnagyobb sztárja a selfie-állvány lehet, egy olyan szerkezet, ami megkönnyíti, hogy fényképet készítsünk saját magunkról.

Egyre népszerűbb online az online vásárlás. Míg 2013-ban 2,5 százalék volt az online kereskedelem részesedése a teljes kiskereskedelmi forgalomban, addig a becslések szerint idén már 3-4 százalék is lehet ez az arány. Bár jelentős a növekedés, ez a az arány még mindig elmarad egyes nyugat-európai piacok eredményétől, például Angliában sokkal népszerűbb az efféle vásárlás - hangzott el az Extreme Digital sajtótájékoztatóján.

Az online kereskedelem növekedése leginkább az új fogyasztóvédelmi szabályozás életbe lépésének köszönhető, illetve nőtt a bankkártyás vásárlási kedv is. Az Egyesült Államokban már hódít a Black Friday, egy olyan nap, amikor óriási kedvezménnyel lehet vásárolni. Itthon először az Extreme Digital vezeti majd be, és november 21-én lesz.

Ez a nap öröm a vásárlóknak és sötét az árusoknak: akár vesztességgel is értékesítenek

- mondta el Várkonyi Balázs ügyvezető.

Egy kultúra meghonosítása a cél Magyarországon és az, hogy az online kereskedelem tovább nőjön itthon. Így szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a karácsonyi vásárlás könnyebb és egyszerűbb online. Arra számítunk, hogy sokan, akik eddig idegenkedtek a netes vásárlástól, ők is kipróbálják majd.

- egészítette ki Várkonyi.

 

300-400 dollárt költ átlagban egy amerikai egy ilyen napon, és ötből négy ember vesz részt az akciókban. Még azok is vásárolnak, akik megengedhetnék maguknak, hogy többet költsenek.

- mondta el fekete péntek kapcsán Hammer Ferenc szociológus.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magyar vásárló igencsak árérzékeny. Ha az esemény meghonosodik, elképzelhető, hogy egy-egy család egész éves költését erre az időszakra korlátozza majd - tette hozzá Hammer.

A kimutatások szerint idén az átlagosnál jóval magasabb a vásárlói kedv, sokaknak van olyan félretett pénze, amit szeretne magára költeni. Így hiába hó végére esik ez a nap, a kedvezménnyel élni fognak majd  - egészítette ki Várkonyi.

 

Címkék:
vásárlás, internetes kereskedelem, online,