Kényszermegoldás: ennyivel olcsóbb a tej

Magyar Nemzet2014. szeptember 23. 09:30

Nagyjából tíz százalék körüli árcsökkenéssel hirdetik a dobozos tejet az áruházláncok. A Tesco és az Auchan 159, illetve 165 forintért kínálja a másfél százalékos dobozos tejet, a 2,8 százalékosért 200 forintot kell fizetni. Fontos különbség: míg a Tesco a szlovák tejet akciózza, az Auchan a magyar Farmtejet kínálja szinte azonos áron - írja a Magyar Nemzet.

A magyar feldolgozók kényszerből csökkentik áraikat, alkalmazkodva az áfát be nem fizető importálók által diktált feltételekhez - kommentálta a kialakult helyzetet a Tej Terméktanács elnökségi tagja, Hegedűs Imre.

Hegedűs úgy véli, ha megszűnne az áfacsalás, 25-30 százalékkal emelkedne a külföldről behozott tej ára, ami behozhatatlan versenyelőnyt jelentene a hazai termékeknek. A szakember tájékoztatása szerint a termelőknek fizetett árak július óta mérséklődtek, az akkori literenkénti 110 forint után augusztusra már 99,79 forintra csökkent az átlagos átvételi ár, és a feldolgozók további 8-10 forint körüli literenkénti csökkenést szeretnének elérni a közeljövőben. Hegedűs Imre szerint a termelési költségeket és a támogatásokat is figyelembe véve a literenkénti 95 forintos termelői ár még éppen fedezi a gazdálkodók kiadásait, ez alatt viszont már veszteségesen termelnek.

 

Címkék:
vásárlás, tejtermék, tej,