Akár a nyugdíj is jöhetne így, sőt, a családi pótlék is

Pénzcentrum2014. szeptember 20. 07:02

A következő években Magyarországon is megjelenhet egy új bankkártya-típus, egyben egy újfajta fizetési eszköz is: a prepaid, azaz az előrefizetett "feltöltős" bankkártyák. Az egyik legnagyobb fizetéstechnológiai világcég, a MasterCard felmérése szerint a magyar fogyasztók kimondottan nyitottak az új technológiára, amely széles körben felhasználható.

Néhány éven belül Magyarországon is bevált fizetési eszköz lehet az előrefizetett (bank)kártya - vélik a MasterCard szakértői. A fizetéstechnológiai cégnél úgy látják, számos előnye lehet egy ilyen eszköznek:

  • nem lehet vele túlköltekezni
  • nagy biztonságot ad (például ha ellopják, maximum csak annyi pénzt vesztünk, amennyi a kártyán van)
  • segíti a takarékoskodást
  • tudatosabb pénzügyi tervezést tesz lehetővé
  • nem szükséges hozzá bankszámla

De mire is használhatunk egy ilyen kártyát, mire használják más országokban?

  • kimondottan alkalmas netes vásárlásokra
  • fel lehet rá tölteni szociális juttatásokat, segélyeket
  • cafeteria-kártyaként is működik
  • zsebpénz-bankkártyának is tökéletes
  • a megtakarításainkat is tarthatjuk rajta
  • tömegközlekedési jegynek, belépőnek (például fürdőkbe), fesztiválkártyának is használható


Más európai országokkal ellentétben Magyarországon még gyerekcipőben járnak a feltöltős kártyák - szakértők szerint leginkább a jogszabályi környezeten kellene változtatni, egyszerűsíteni. Néhány helyen azért találkozhatunk prepaid kártáykkal: tipikusan ilyenek a fesztiválkártyák, vagy nagyobb áruházláncok ajándékkártyái (ezeket azonban csak meghatározott környezetben - fesztiválon, adott boltban - használhatjuk, de a cél az, hogy a jelenlegi betéti-vagy hitelkártyákhoz hasonló felhasználási körben működő prepaid kártyáink legyenek).

Nemzetközi tapasztalatok alapján ilyen kártyát kiadhatnak bankok, a posta, önkormányzatok, vagy akár maga az állam is - mondta el a Pénzcentrumnak Carlo Enrico, a MasterCard özép-európai regionális igazgatója. Az előrefizetett kártyák pedig a bankoktól idegenkedőket - például nyugdíjasokat - is az elektronikus fizetések használatára ösztönözhetnek.

A szakember egy friss, az előrefizetett kártyákra vonatkozó felmérés kapcsán azt is hozzátette, hogy Magyarországon kifejezetten nagy a nyitottság az ilyen fizetési eszközök iránt, különösen a nők használnák szívesen.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ron Hynes, a prepaid kártyákért felelős globális igazgató a Pénzcentrumnak elmondta, világszerte csak néhány országról mondható el, hogy a lakosság nagy arányban használja az előretöltött kártyákat, vannak ebben fejlődő államok, és vannak olyanok is, ahol gyakorlatilag egyáltalán nincs jelen ez a fajta fizetési megoldás. Bár Magyarország ez utóbbiak közé tartozik, a szakember szerint ez a helyzet viszonylag gyorsan változhat, így már

a jövő évtől számíthatunk az előretöltött kártyák elterjedésére.

Címkék:
vásárlás, mastercard, bankkártya, prepaid,