Ilyen ATM-et sem láttunk még Magyarországon + fotó

Pénzcentrum2014. augusztus 25. 18:02

Budapest belvárosában ma adták át az első olyan ATM-et, amellyel forintért Bitcoint lehet váltani. A berendezés egyelőre csak egyirányú, vagyis a Bitcoin eladását még nem teszi lehetővé, de az üzembe helyező ígérete szerint év végéig ezzel is bővítik a gépet. A váltásnak, vagy ha úgy tetszik, virtuális készpénzfelvételnek egyelőre borsos ára van: a tranzakciók értékének 7 százalékát kérik a váltásért az üzemeltetők.

Budapesten, a belvárosi Anker Klubban helyezték üzembe az első olyan készülékét, amivel forintért Bitcoint lehet vásárolni. A legkedveltebb virtuális pénzt Magyarországon is egyre többen ismerik, de széles körű elterjedéséről még nem igazán lehet beszélni itthon. A Bitcoin ATM-et üzembe helyezők reménye szerint valamennyire ezen is segíthet egy olyan eszköz, amellyel az ígért szerint biztonságosan, könnyen lehet Bitcoint váltani, rádásul forintért.

De mi az a Bitcoin?

A Bitcoin egy digitális fizetőeszköz, amelyet 2009 januárjában bocsátottak ki. A Bitcoin nem függ központi kibocsátóktól és hatóságoktól.

A világ legtöbb jegybankja, így az MNB sem tiltja meg a virtuális pénzek használatát.


A készülékbe papírpénzt lehet közvetlenül dugni, és a kívánt értékben - de minimum 2000 forintért - váltani azt digitális valutára. A készülék képernyőjére kivetített QR-kód beolvasásával áttölthető az elektronikus pénz egy mobiltelefonos Bitcoin tárcába, de akár ki is nyomtatható papírra, későbbi felhasználásra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A forint készpénz Bitcoinra váltásának díja a tranzakció értékének 7 százaléka, ez a tervek szerint jelentősen csökkenhet.


A befizetett forint egy angol váltószámlán keresztül válik Bitcoinná, a folyamat jogi, adózási és fogyasztóvédelmi szempontoknak is megfelel. Az ígéret szerint az év végéig az ATM újabb funkcióval bővül: Bitcoint fog tudni forintra váltani.

Címkék:
ATM, bitcoin, virtuális pénzek, bitcoin adózás,