Még nem keressük tudatosan a környezetbarát csomagolást

MTI2014. január 20. 13:02

A magyar lakosság 82,2 százaléka szívesebben választana környezetbarát csomagolásban kapható élelmiszereket, de tudatosan még nem keresi ezeket a csomagolásokat.

A lakosság 67 százaléka szívesebben vásárolna környezetbarát csomagolásban kapható élelmiszert, ha ez nem befolyásolja a termék árát, további 15,2 százalék pedig akkor is, ha ez kicsivel drágábbá tenné az adott árucikket - derül ki a Tetra Pak Hungária Zrt. megbízásából a GfK Piackutató Intézet által végzett felmérésből.

A tavaly decemberben készült országos, reprezentatív felmérés szerint 17,8 százalék azok aránya, akik számára közömbös, hogy egy élelmiszer környezetbarát csomagolásban kapható-e.

A vásárlási szempontok között ugyanakkor az utolsó helyen szerepel a csomagolás környezetbarát volta, vagyis tudatosan még nem keresik a hazai fogyasztók a környezetvédő csomagolásokat - közölte a Tetra Pak hétfőn.


Arra a kérdésre, hogy melyik, folyékony élelmiszerekhez használt csomagolástípust lehet szelektíven gyűjteni, a válaszadók csaknem azonos arányban, 95,7, 95,7 és 93,3 százalékban nevezték meg a PET, az üveg és a fém anyagú csomagolást. Több mint 10 százalékkal kevesebben, a válaszadók 81,6 százaléka vélte úgy, hogy a tej, gyümölcslé, illetve más élelmiszerek csomagolásaként használt italos kartondoboz is szelektíven gyűjthető és újrahasznosítható.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Magyarországon összesen 1,9 millió italos kartondobozt vásárolnak naponta. Négy év alatt csaknem megduplázódott a szelektíven gyűjtött italos kartondobozok mennyisége, de a csomagolóanyagnak így is csak körülbelül 21 százalékát gyűjtik vissza szelektíven a fogyasztók.

Címkék:
vásárlás, hulladék,