Tényleg tudni akarod, hogyan készül a filléres virsli? Mutatjuk

Pénzcentrum2013. december 31. 11:02

Habár év közben is sok virslit fogyasztunk, de a húsipari remekből szilveszterkor szinte mindenki lakmározik. A virsli - akár a pezsgő, a sípok és a konfetti - hozzátartozik a szilveszterhez, így joggal merülhet fel kérdésként a jól ismert mondás - olcsó húsnak, híg a leve? Az ünnepi időszakban a hatóság is kiemelt figyelmet fordít a különböző termékekre. Többek között vizsgálják azt is, miből is készültek a roppanó falatok.


Miből készül a virsli?

A virsli előállítását a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza; ha a terméket ezzel a megnevezéssel hozzák forgalomba, minőségének meg kell felelnie az előírásban rögzített elvárásoknak. E szerint a virsli legfeljebb 30 mm átmérőjű, természetes, vagy műbélbe töltött húspépet tartalmazó, hőkezelt készítmény. Lehet füstöletlen, füstölt, vagy füstölt ízesítésű. Ha a termék megnevezésében a füstölt ízű kifejezést olvassuk, akkor a füstaromát bekeveréssel vagy injektálással juttatják közvetlenül a húskészítménybe. A virslinek legalább 40 százalék húst kell tartalmaznia. Érzékszervi tulajdonságain kívül a kémiai paramétereket is előírja a termékleírás: fehérjetartalom legalább 10 százalék, víztartalom legfeljebb 70 százalék, zsírtartalom legfeljebb 25 százalék és sótartalom legfeljebb 2,5 százalék. Az összetevőket a termék csomagolásán részletesen is megtalálhatunk.

A legolcsóbb termékek jellemzően 40 százalék körüli baromfi húspépet tartalmaznak (a juhbeles és a Bécsi virsli esetében ez az arány sertéshúsból 60-80 százalék), ezt egészítik ki ivóvízzel, konyhasóval és fűszerekkel. Az összetevőket a termék csomagolásán részletesen is megtalálhatunk. A termékek többek között tartalmaznak még sertésbőrkét (élelmiszeripari szakemberek szerint a bőrke ugyanolyan értékes fehérjeforrás, mint az izomfehérje), szalonnát, szóját, keményítőt, ízfokozót, dextrózt, stabilizátort, E331-et (nátrium-dihidrogén-citrátot), E450-et (kálium-bifoszfátot), antioxidánsként E300-at (aszkorbinsavat), tartósítószerként E250-et (nátrium-nitritet), valamint a (mű)belet és némi füstöt. A virsli nyomokban tartalmaz allergéneket, laktózt és glutént is.

Olcsó húsnak híg a leve?

"Az élelmiszerbiztonság és a minőség - noha összefüggés elképzelhető a kettő között - nem ugyanaz. Egy szerényebb minőségi paraméterekkel bíró, esetleg olcsóbb termék is lehet biztonságos azáltal, hogy fogyasztása semmilyen kockázatot nem jelent, esetleg kisebb az élvezeti értéke" - mondta el a Pénzcentrum.hu érdeklődésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatla (NÉBIH), Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egy élelmiszer minőségét ugyanis sok tényező befolyásolhatja. Ilyenek az előállításhoz felhasznált alapanyagok, a gyártási technológia, vagy éppen a késztermék szállításának, tárolásának módja. Éppen ezért nem meglepő, hogy a fogyasztói ár kalkulálásában is jelentős, akár több mint tízszeres eltérések is mutatkoznak az egyes termékek között. A hatóság tapasztalatai szerint habár az alacsonyabb minőségi paraméterekkel bíró termékek általában olcsóbbak, de az ár nagymértékben függ az árusítás helyétől, időpontjától is. A kereskedelem - a kereslethez igazodva - üzleti stratégiája szerint alakíthatja egy-egy szezonális termék árát, így esetenként magasabb minőségű élelmiszer is megvásárolható olcsóbb "akciós" áron.

A hatalmas választék természetesen döntési helyzetünket is igencsak megnehezíti. Az mindenesetre megnyugtató, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszer termék jogszerűen nem lehet forgalomban. Éppen ezért ajánlott megbízható forrásból beszereznünk a szilveszteri menü elengedhetetlen kellékét. Továbbá a vásárláskor minden esetben javasolt ellenőrizni a kiválasztott termék fogyaszthatósági illetve minőség-megőrzési idejét, és a jelölésen feltüntetett egyéb adatokat is. A termék összetétele segíthet annak eldöntésében, hogy az adott élelmiszer megfelel-e a vásárló elvárásainak, és segít az ár-érték arány megítélésében is.

Címkék:
vásárlás, virsli, szilveszter, bif,