10 tipp: így éld túl a hónap végét

Pénzcentrum2013. augusztus 29. 11:59

Elérkeztünk a hónap végéhez, viszont - mivel szeptember elseje vasárnapra esik - sokan csak jövő héten kapnak fizetést. Ráadásul nyakunkon az iskolakezdés, ezért sok családnak igencsak nehéz időszak az augusztus vége. A Pénzcentrum.hu most 10 tippet ad ahhoz, hogyan "éljük túl" (természetesen anyagi értelemben) az előttünk álló napokat. 

1. Nézzünk szét alaposan, mi maradt a hűtőben, a kamrában, a konyhaszekrényben. Gondoljuk át, mit tudunk a megmaradt alapanyagokból, tartós élelmiszerekből főzni a hétvégén.

2. Az évnek ebben a szakaszában a legolcsóbbak a friss gyümölcsök, zöldségek, és a választék is bőséges. Próbáljunk ki új - akár húsmentes - recepteket, készítsünk egyszerű salátát, vagy főzeléket, lecsót.

3. Ha bevásárolni indulunk, készítsünk listát, és próbáljunk meg nem eltérni attól. Ezúttal érdemes a gyereket is otthon hagyni - ha lehetséges.

4. Írjunk főzési listát a következő egy hétre! Ne csak azt nézzük meg, hogy mi az, ami elfogyott otthon, hanem tervezzük meg, mit fog reggelizni, ebédelni, vacsorázni a család a következő napokban. Kalkuláljunk azzal is, hogy valószínűleg lesznek olyan maradékok, amiket másnap fel tudunk használni alapanyagként (természetesen az élelmiszer-kezelési szabályok betartása, a megfelelő hőkezelés mellett).

5. Ne féljünk megvásárolni azokat a termékeket, amelyek közelítenek a minőségmegőrzési időhöz. Ezek az élelmiszerek még akár napokig felhasználhatók, de sok esetben az eredetihez képest jóval alacsonyabb áron adják őket. A vegyi áruknál, háztartási cikkeknél a termékek akár még hetekkel, hónapokkal a minőségmegőrzési idő után is használhatók.

6. Hasonlítsuk össze a boltok árait, és ezek alapján induljunk vásárolni! Nem biztos, hogy a legközelebbi hiper-vagy szupermarket a legolcsóbb megoldás, könnyen lehet, hogy egy másik üzletben sokkal kedvezőbb árakat találunk. Érdemes pár percet szánni arra, hogy az üzletláncok honlapjain megnézzük a kínálatot, az akciókat, átgondolni, hol járnánk jobban. A katalógusok online böngészése azért is megéri, mert így egy kattintással kiderül egy-egy akciós termékről, hogy máshol mennyibe kerül, azaz, hogy valóban megéri-e az árát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

7. Jövő hétre ne rendeljünk ebédet munkahelyünkre. Vigyünk otthonról, például egy reggel összerakott salátát.

8. Most érdemes visszaváltani a nyaralásból megmaradt eurót. A forint még mindig elég gyenge, így akár 298-300 forintot is kaphatunk egy euróért. Érdemes szétnézni a szekrényben, vagy a táska mélyén, talán maradt még némi valutánk.

9. Eljött az ideje, hogy visszaváltsuk az üres üvegeket: ne feledjük, hogy már az alumínium dobozokat, flakonokat is visszaválthatjuk.

10. Nézzük meg, nem maradt-e valamilyen vásárlási utalványunk, kuponunk, esetleg melegétel-utalványunk. Kutassuk át a szekrény mélyét, nézzünk be a kanapé háta mögé, hátha beesett oda is egy kis pénz. Ellenőrizzük bankszámlánkat, hiszen könnyen lehet, hogy elfeledkeztünk arról, hogy maradt még rajta néhány ezer forint.

Címkék:
vásárlás, élelmiszer,