Drágul az ásványvíz, az üdítő? És ha igen, mennyivel?

Pénzcentrum2013. május 6. 13:04

Az ásványvíz-szövetség elnöke szerint 25 százalékos áremelést okozhat, ha kiterjesztik a betétdíjas rendszert az eldobható flakonokra és dobozokra is. A környezetügyi államtitkár azonban cáfolta mindezt.

Egy, az Indexen nemrég nyilvánosságra hozott tervezet értelmében a vidékfejlesztési tárca az eldobható italcsomagolásokra is betétdíjat vezetne be, tehát 30 forintot kellene fizetni a műanyag flakonokért és az alumínium-dobozokért is, kivételt csak a tej tárolására is használt italkarton jelentene.

Fehér Tibor, a Magyar Ásványvíz Szövetség elnöke a szelektív hulladékgyűjtési rendszer fejlesztései mellett indokolatlannak és értelmetlennek tartja az ezzel párhuzamosan működő betétdíjas rendszer bevezetését. Mint az InfoRádiónak elmondta: számításaik szerint körülbelül 20-25, maximum 30 százalékkal növelné az egy literre eső termék fogyasztói árát.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a kisboltok nem alkalmasak jelenleg a betétdíjas rendszer kiterjesztésére. Vámos György kifejtette: a betétdíjas rendszer bevezetése a kereskedelemben lehetetlennek tűnik, sem a gyártóknak, sem a kereskedőknek erre nincs pénzük. Vélhetően a vásárlóknak sem tetszene ez, hiszen az ő pénzük állandóan bent forogna a rendszerben, vagyis ennyivel kevesebb pénzük marad a pénztárcában - tette hozzá.

Illés Zoltán környezetügyi államtitkár azonban cáfolta, hogy a rendszer bevezetése emelheti az üdítőitalok és ásványvizek árát, mivel a vásárlók visszakapnák a betétdíjat, ha visszavinnék a csomagolásokat, a begyűjtőrendszert pedig az állam építené ki. A termékeken található termékdíjból bejövő pénzből az állam 10 milliárd forintot beruházna ezen rendszerek kiépítésére, így ez se a gyártóknak, se a forgalmazóknak, se pedig fogyasztóknak semmifajta újabb költséget nem jelentene - hangsúlyozta.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Illés Zoltán kitért arra is, hogy a 25 milliárd forintosra tervezett állami bevétel a vissza nem váltott palackok után várható. Számításaik értelmében a bevezetés évében a csomagolások negyedét, majd egyre kevesebb hányadát nem váltanák vissza. Az, hogy mikor vezetik be az új rendszert, a kormány döntésétől függ - tette hozzá az államtitkár.

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, ásványvíz, betétdíj,