Kiderült, mikor indulhat a Tesco webshopja Magyarországon

Orosz Márton2013. február 15. 05:33

Március 4-én, hétfőn indulhat Magyarországon a Tesco Online Bevásárlás - értesült a Pénzcentrum.hu. Információink szerint elképzelhető, hogy az online vásárlási felületet már néhány nappal korábban "élesítik", azonban úgy tudjuk, a házhoz szállítás a tavasz első hétfőjétől kezdődik.

Március első hétfőjén indíthatja házhoz szállítási projektjét a Tesco - értesült a Pénzcentrum.hu Információink szerint az is elképzelhető, hogy az áruházlánc online vásárlási felülete már néhány nappal korábban "élesedik".

A Tesco Online Bevásárlás hirdetését már hetekkel ezelőtt elkezdték, az áruházlánc honlapján előzetes regisztrációt végezhetnek az érdeklődők. Ezzel feltételezhetően az (is) volt az áruházlánc célja, hogy megnézze, honnan érkeznek a hivatalos honlap látogatói (szükséges megadni az e-mail cím mellett az irányítószámot is), az ország mely területeiről érdeklődnek a szolgáltatás iránt.

Keresik a munkatársakat

Fejlemény továbbá Tesco-webshop ügyben, hogy keresnek dolgozókat is, kifejezetten az e-vásárlási üzletághoz. Az, hogy kiszállítási munkatárs pozícióra keresnek új dolgozókat, azt is jelenti - jelentheti, hogy a Tesco nem külsős szállítócéggel, hanem saját erőből oldja majd meg a megrendelt termékek házhoz szállítását. A munkatársak feladata lesz, hogy a vásárlók otthonába, "akár egyenesen hűtőszekrényükig" vigyék a termékeket.

A kiszállítási munkatársak főbb feladatai közé tartozik, az összekészített termékek eljuttatása a megrendelőhöz a megfelelő minőségben, mennyiségben és meghatározott időben; az áruk specifikációjának folyamatos figyelembe vétele a kiszállítás során (pl. árukezelés a fogyaszthatóság szempontjából, használati utasítás, tartozékok megléte); a vásárlók udvarias kiszolgálása, kérdéseik megválaszolása; a kiszállítás folyamatos dokumentálása, a vásárlói visszajelzések rögzítése és továbbítása is.


Információink szerint - a környező országokhoz hasonlóan - a Tesco Magyarországon első körben a fővárosban, illetve a környező településeken (Pest-megyében) indítja majd a szolgáltatást, a későbbiekben térhet át országos lefedettségre. Ezt támasztja alá az is, hogy a kiszállítási munkatársaknak budaörsi és budapesti (Bécsi út) bázisokon kell majd dolgozniuk.

Mikor lép a konkurencia?

Kérdés, hogy a Tesco után melyik lesz a következő nagy áruházlánc, amely az online piacra lép. A napokban Dominique Docoux, az Auchan vezérigazgatója beszélt arról, hogy szerepel a tervekben a webshop és a házhoz szállítás kialakítása, hónapok óta dolgoznak a koncepción. Olyan megoldást keresnek, ami megfelelően kiszolgálja a vásárlókat, és tartós, gazdaságos piaci jelentétet jelent. Dominique Docoux szerint a piac felkészült, a vásárlók készen állnak, az Auchan ugyanakkor egyelőre nem lebegteti az internetes kereskedelem elindítását, nem jelentenek be konkrét indulási időpontot. Mint elmondta, Budapesten és környékén a megvásárolt nagy háztartási készülékek 80 százalékát már most is házhoz szállítják - ez egyfajta alapot, mintát jelenthet az induláshoz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Auchan "anyaországában", Franciaországban például bevált a drive-rendszer (a vevők áruházban 5 perc alatt felveszik az előre, online megrendelt termékeket), ugyanakkor a ez a koncepció sok más országban nem működik. A vezérigazgató véleménye szerint egy olyan modell is megvalósulhat, ami egyfajta keveréke lesz a drive-rendszernek és a helyszíni vásárlásnak, például úgy, hogy a vevők felveszik az előre megrendelt termékeket és emellett még vásárolnak is a boltban.

Fehér István, a Spar Magyarország kommunikációs vezetője néhány hete az MTI megkereséséreazt közölte: vizsgálják a kérdést, de tekintettel arra, hogy döntés nem született, konkrétumokkal nem tud szolgálni.

Dübörög az online kereskedelem

Miközben a hazai kiskereskedelem még mindig válsággal küzd, az internetes kereskedők nem panaszkodhatnak. Az elmúlt egy évben 1,6 millióan vásároltak legalább egyszer online. A forgalom tavaly megközelítette a 177 milliárd forintot (ez a teljes kiskereskedelemi forgalom 3 százaléka), ami mintegy 14 százalékos bővülés a 2011-es, 155 milliárdhoz képest - derül ki az eNET - Telekom: "Jelentés az internetgazdaságról" című kutatásából.

Ráadásul az online vásárlások átlagos kosárértéke is magasabb, mint a hagyományos vásárlásoké. Interneten egy vevő egy alkalommal átlagosan hétezer forintot költ, míg a hagyományos kereskedelemben csak háromezret. Tehát az online vásárlók szívesebben költenek egyszerre nagyobb összeget, amit az is ösztönöz, hogy a legtöbb webáruház egy bizonyos összeghatár felett ingyenes szállítási lehetőséggel csalogatja őket.

A nők és férfiak aránya még kiegyenlített, de a számos, főleg nőket célzó, impulzív vásárlásra építő webáruháznak köszönhetően előfordulhat, hogy fél éven belül több nő fog vásárolni online, mint férfi. Az internetes kereskedőknek tehát egyre inkább fel kell készülniük a női igények kiszolgálására, ami sok esetben a weboldalak átalakítását is elkerülhetetlenné teszi.

Címkék:
vásárlás, Tesco, webshop,