Ez nagy bukó lesz a magyar plázáknak...

Pénzcentrum2013. február 11. 12:27

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége nem ért egyet a Dohánytermék kiskereskedelmi jogosultság átengedéséről szóló nyilvános koncessziós pályázati kiírás módosításával, amely kitiltaná a dohányboltokat a bevásárlóközpontokból. Véleményük szerint a dohányforgalmazók kiszorítása a bevásárlóközpontokból és hipermarketekből hátrányosan érintené a vásárlókat és nem utolsó sorban az államot - tájékoztatta lapunkat a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ).

A 2013. február 4.-i, koncessziós pályázati kiírás módosítása és kiegészítésében foglaltakkal nem ért egyet a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége. Szerintük a módosítás jelentősen veszélyezteti annak lehetőségét, hogy bevásárlóközpontban lévő üzlethelyiségben dohánybolt tudjon nyílni.

Az MBSZ szerint a bevásárlóközpontbeli üzlethelyiségre vonatkozó előírások - a 0-24 óráig tartó, és a "sétáló" utcáról történő megközelíthetőség lehetőségének kizárása - kivitelezhetetlenek, nem életszerűek és a szövetség számára elfogadhatatlanok.

Napjainkban 118 bevásárlóközpont és 165 hipermarket fogadja a látogatókat és vásárlókat több mint 3 millió négyzetméteren. Egy-egy nagyobb bevásárlóközpont naponta átlagosan 30-45 000 látogatót fogad, amely megfelel egy közepes város lakosságának. A vásárlók többek között azért választják a bevásárlóközpontokat és a hipermarketeket, mert a szolgáltatásoktól a magas áruválasztékig egy helyen megkapnak mindent.

"Az a véleményünk, hogy a dohányforgalmazók kiszorítása a bevásárlóközpontokból és hipermarketekből hátrányos mind a kereskedők, a vásárlók és nem utolsó sorban az állam számára is. A kereskedő nagy forgalmú lokációtól esik el, a vásárló nem tudja hatékonyan és gyorsan lebonyolítani a vásárlásait, az államnak pedig a forgalom csökkenés miatt ÁFA kiesése lesz." - hívta fel a figyelmet Balatoniné Kiss Judit, az MBSZ főtitkára.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szervezet kifogásolja, hogy a pályázati kiírásban nem egyértelmű a bevásárlóközpontok fogalma, pontosan kire, mely típusú kereskedelmi egységekre vonatkoznak a feltételek.

Címkék: