Gyász: elhunyt a feltaláló, aki forradalmasította a vásárlást

MTI2012. december 14. 16:05

91 éves korában elhunyt a kereskedelmet forradalmasító, mindenütt jelen lévő vonalkód amerikai feltalálója, Norman Joseph Woodland.

Hatvannégy évvel ezelőtt a miami strandon a homokba csíkokat rajzolva támadt az ötlete, hogy információk tárolására hasznosítsa a zebracsíkos motívumot - mondta el a New Jersey Record című lapnak csütörtökön a feltaláló lánya, Susan Woodland.

Joseph Woodland és társa, az 1960-as években elhunyt Bernard Silver 1952-ben szabadalmaztatták a vonalkódot, és 15 ezer dollárért adták el a Philco elektronikai cégnek.

A gépészmérnök végzettségű Joseph Woodland 35 éven át, 1987-es nyugdíjba vonulásáig dolgozott az IBM-nél. Tagja volt annak a csapatnak is, amely az 1970-es években kifejlesztette a vonalkód olvasására szolgáló lézerberendezést, amely gyökeresen megváltozatta az amerikaiak bevásárlását.

Woodland és Silver, aki a philadelphiai Drexel Egyetemen is oktatott, egy szupermarketlánc vezetésének kérésére továbbfejlesztette a vonalkódot, amellyel így jobban nyomon lehetett követni és leltározni az árut. Norman Joseph Woodland vasárnap hunyt el Alzheimer-kórban egy New Jersey-i idősotthonban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: