Bebuktad, ha hamis terméket rendeltél a neten

Népszava2012. október 16. 09:05

Semmilyen fogyasztóvédelmi segítségre nem számíthatnak azok, akik tudtukon kívül hamis terméket vásároltak az interneten keresztül, egy nem európai uniós országból - írja a Népszava.

Minden egyes, a tengerentúlról Magyarországra postázott csomagot felbontanak a vámosok, akár ajándékba kaptuk, akár interneten rendeltük az árut, és egyes esetekben speciális szakértőket is bevonnak a munkába - mondta el a lapnak Suller György Attila, a NAV vám- és jövedéki szóvivője. Hamis termékek postai úton sem hozhatók be az országba, és természetesen a kábítószerek sem vámkezelhetőek. Ha valaki tudtán kívül mégis hamisított márkajelzésű árut kap, a terméket lefoglalják, hiába fizette ki a megrendelő, nem kapja meg.

Morvay György jogász, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke nem sok esélyt lát arra, hogy visszakapja a termék árát a pórul járt vásárló, ha már egyszer átutalta azt a kereskedőnek, Európán kívül nincs olyan nemzetközi fogyasztóvédelmi szövetség, ahová gondjával fordulhatna. Amennyiben hitelkártyával történt a fizetés, a vásárlóknak a kártyatulajdonos bankot érdemes felkeresniük, mert van arra gyakorlat Európában, hogy kártalanítják a csalás áldozatává lett ügyfeleket. Egyébként a károsultak annak az országnak a bíróságához fordulhatnak csupán, ahonnan a terméket rendelték.

Címkék: