Benézte az Apple: nem bírják az iPhone-rohamot

Pénzcentrum2012. szeptember 25. 18:03

Az Apple döntése okolható azért, hogy a cég első értékesítési adatai csalódást okoztak - írja a Bloomberg. A társaság ugyanis új fajta, könnyebb és vékonyabb kijelzőt használ, amelyből szűkösek a kapacitások. A társaság tegnap tette közzé, hogy az első hétvégén 5 millió darab iPhone 5-öt értékesítettek, miközben az elemzők 6-10 millió darabos eladást jósoltak.

Tegnap tette közzé az Apple legújabb okostelefonja, az iPhone 5 legfrissebb értékesítési statisztikáit, amely azonban csalódást okozott, hiszen az első hétvégén "csak" 5 millió darabot tudott eladni a telefonból a cég. Sok elemző az előrendelési adatok alapján arra számított, hogy az előző modellhez képest duplázódnak az első hétvége eladásai, a prognózisok alapján 6-10 millió darab közötti eladásra számítottak.

Az Apple közleménye alapján nem a kereslettel volt a probléma, hanem a kapacitások voltak szűkösek, hiszen kifogyott a vállalat a készletekből, amit az első napokra halmozott fel és egyes rendeléseket most már csak októberi szállítással tud vállalni. A Bloomberg szerint ez a kijelzők számlájára írható, az iPhone 5 ugyanis könnyebb és vékonyabb érintőképernyővel működik, mint az előző készülékek, amit annak köszönhet, hogy egybe van építve a kijelző az érzékelőkkel. Ezt a technológiát most használja először az Apple okostelefonjában. Ezeket a kijelzőket az LG Display és a Japan Display gyártja az Apple számára, ahol szűkösnek mutatkozott a kínálat az iPhone 5 iránti nagy kereslet közepette. A kapacitáshiányok enyhítésére most a japán Sharpot is felvette beszállítói közé az Apple.


Az iPhone jelenleg az Apple első számú terméke, hiszen a cég profitjának mintegy kétharmadát köszönheti az okostelefon értékesítéseinek. Ennek eredményeként pedig az új készülék sikere kulcsfontosságú a vállalat jövőbeli növekedési kilátásai szempontjából.

A Barclays elemzője szerint az Apple beszállítói továbbra is kapacitáshiányokkal fog küzdeni, ahogy erre az új technológiára vált, nem fog tudni lépést tartani a kereslettel. A harmadik negyedévben összesen 10 millió darab ilyen kijelzőt tudnak legyártani az Apple beszállítói.

Címkék: