Itt a nyár első élelmiszerbotránya: gyomorforgató esetek

Pénzcentrum2012. június 14. 17:18

Illegális baromfivágási és élelmiszer-hamisítási tevékenységet lepleztek le a hatóságok két, Vác környéki településen.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Nagy Csibe Kft. által Dunakeszin, a Táltos u. 20. szám alatt legálisan működtetett baromfivágóhíd szomszédságában lévő ingatlanon elfogadhatatlan higiéniai körülmények között, engedély nélkül vágtak baromfit. Az engedélyezett baromfivágóhíd az ellenőrzés időpontjában nem működött. A levágott testeket "kurkuma" oldatba mártották a tetszetősebb (sárga) szín elérése érdekében.

Az illegális vágásból származó, festett baromfihús egy részét az ellenőrzés időpontjában már több helyre kiszállították. A hatósági szakemberek a helyszínen fellelt 22 kg kurkuma por felhasználását megtiltották, az összesen 1540 kg vágott baromfit és belsőséget lefoglalták valamint elrendelték az ártalmatlanítását. Az ugyanebből a vágásból származó 1274 kg mennyiségű, már kiszállított vágott baromfi visszahívásra és szintén ártalmatlanításra került.

Mi az a kurkuma?
A kurkuma (Curcuma longa) ázsiai származású fűszer-növény. Magyar népies neve: indiai sáfrány.

A fűszert a sárga színű, gyömbérre emlékeztető gyök-törzs és a gumó intenzív, sárga festékanyaga (kurkumin) adja, és sajátos aromája, sárga festőszíne miatt kedvelik.

A Worcester-mártás és a curry fűszerkeverékek alkotórésze, de használják tésztafélék, levesek színének, ízének javítására is.


Az őrbottyáni Kovi Csibe Kft. ingatlanán baromfitollat tartalmazó szemeteskukákat, 1 kg kurkuma port és egy hűtőkamrában szennyezett textíliával letakart, összesen 999 kg vágott baromfit és baromfi belsőséget találtak a hatósági ellenőrök, amelyen szintén a festés gyanúját állapították meg. A telephely baromfivágásra, feldolgozásra semmiféle engedéllyel nem rendelkezik. Itt is sor került a kurkuma felhasználásának megtiltására valamint a fellelt vágott baromfi és belsőség elszállíttatására és ártalmatlanítására.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság Váci Kerületi Főállatorvosa mindkét ügyben illegális vágóhelyen történő engedély nélküli élelmiszer-előállítás, baromfihús tiltott kezelése (festése) révén elkövetett élelmiszer-hamisítás miatt élelmiszerlánc-felügyeleti hatósági eljárást indított, melynek során milliós nagyságrendű bírság kiszabására kerülhet sor.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal "Zöld számára" az elmúlt napokban több hasonló közérdekű bejelentés érkezett "háztájinak" nevezett, de festéssel hamisított baromfi forgalmazásáról.

Címkék: