Ezt vesszük a magyar boltokban narancsital néven

Pénzcentrum2012. június 9. 13:02

Százszázalékos narancsleveket és kisebb gyümölcstartalmú narancsitalokat vizsgáltak a fogyasztóvédők. Komoly minőségi különbségeket találtak.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület tízféle százszázalékos narancsléből vett mintát, valamint ugyancsak tízféle kisebb gyümölcstartalmú narancsitalból - számolt be a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsora.

Merényi Imre, az egyesület munkatársa elmondta, a tízféle százszázalékos narancslé mintából mindegyik kifogástalan minőségű volt, és a csomagolásuk is megfelelőnek bizonyult. Egyetlen narancslé esetében fordult elő, hogy "az érzékszervi bírálatnak talán egy kis gondja volt a színnel". A vizsgált ital halványabb volt a megszokottnál, amit valószínű a termék hőkezelése okozott, ám ennek az italnak az íze és illata is kifogástalan volt.

A vizsgált levek Magyarországról, Lengyelországból és Szlovákiából származtak, a tesztelők a legjobbnak a magyar eredetű termékeket találták.

Hozzáadott vizet, édesítőszert, étkezési savat, aromát, színezéket, stabilizáló szert egyik valódi narancslé sem tartalmazott. A termékek energiatartalma viszonylag alacsony volt: deciliterenként 191-től 195 kilojoule-ig terjedt a mértéke.

A levek az adalékanyagok teljes kizárása mellett is eltarthatók hosszabb ideig, pusztán hőkezelés alkalmazásával. Utóbbi eljárásokat minden előállító a saját technológiája szerint végzi, ami gyártási titoknak számít. A hőkezelés minden esetben olyan tökéletesen műköfött, hogy semmiféle változást nem okozott a narancslé ízében.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Komoly gondok voltak azonban a nem százszázalékos gyümölcstartalmú narancsitalokkal. A huszonöt és a tizenkét százalékoshoz a gyártók savanyítókat, citromsavat és különféle más adalékanyagokat használnak fel.

"Ízük, jellegük, illatuk komoly kifogás alá esett", ezeket a termékeket a tesztelők gyenge minőségűnek értékelték. A narancsitalok feleannyiba kerülnek, mint a valódi narancslevek, a minőségük pedig körülbelül a százszázalékosok egyharmada - mondta a Hajnal-tájban Merényi Imre.

Címkék: