Egérürülék is volt a magyar húsüzemben: döbbenetes fotók

Pénzcentrum2012. április 15. 11:13

Több, mint 1,5 tonna kétes eredetű élelmiszert foglaltak le a Pest megyei élelmiszerbiztonsági hatóság ellenőrei 2012. április 10-én egy kertes ház udvarán álló épületben, súlyos higiéniai hiányosságokkal működő dunakeszi "húsüzletben" - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A hatóság szakemberei megállapították, hogy - noha hivatalosan húsüzletként tartják nyilván - kizárólag élelmiszer előállítás és tárolás céljára szolgál az épület. Ezt támasztja alá, hogy a helyiségben nincs kialakítva eladótér, illetve, hogy sem eladópultot, sem pedig pénztárgépet nem találtak. Az épületben rendkívüli higiéniai állapotok uralkodtak: a helyiségek koszosak, egérürülékkel nagymértékben szennyezettek és takarítatlanok voltak.


Az ellenőrök húsosládákban és rekeszekben különböző füstöltárut, zsírt; a füstölő állványon frissen füstölt kolbászt és szalámit; a hűtőkamrában pedig elszíneződött páclében, illetve lesózva tárolt terméket találtak. Valamennyi termék jelöletlen volt, az alapanyagok fogyaszthatóságát és származását nem sikerült - hitelt érdemlően - igazolni és gyártási naplók sem álltak rendelkezésre.

Az ellenőrzés során az 1500 kg-ot meghaladó állati eredetű élelmiszert a hatóság szakemberei elkobozták, az "üzlet" további működését megtiltották, a több mint 2 millió Ft élelmiszerellenőrzési bírság kiszabása folyamatban van.

Címkék: