Nem lesz olcsó idén a húsvét, a csoki drágulhat a legjobban

Pénzcentrum2012. március 8. 10:33

Húsvétra a tavalyinál erősebb lesz a drágulás az élelmiszer-kereskedelemben, mivel importtal kell fedezni a hazai keresletet - írja a Napi Gazdaság.

A jelenlegi euró−forint árfolyam 5−8 százalékkal rosszabb, mint tavaly ilyenkor, ez pedig beépülhet a fogyasztói árakba. Néhány esetben, például a húsnál vagy a csokoládénál 5−10 százalékos növekedés sem kizárt.

A jelenlegi helyzet alapján az alapvető húsvéti élelmiszereknél jellemzően tarthatóak a tavalyi árak − mondta a Napi Gazdaságnak Fodor Attila, a CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője. Jelentősebb drágulásra a tojásnál számít a lánc. A termelők jelzései alapján a zöldségeknél a hideg idő miatt nem lesz elegendő a hazai árualap, az ellátás biztosítása érdekében bizonyos mértékű behozatalra lesz szükség a legkeresettebb termékekből.

A kemény tél miatt a palánták később fordulnak termőre, emellett a márciusi fagyok is késleltethetik a primőr beindulását, a magyar belpiaci árak azonban sokkal inkább a nemzetközi áraktól függnek − amelyek nem alakulnak jobban, mint tavaly ilyenkor.

Címkék: