Ez aztán a gagyi csúcsa

Pénzcentrum2011. december 19. 17:33

A társadalmi státuszt jelző luxuscikkek iránti igény, vagy legalábbis ennek látszata annyira fontos a kínaiaknak, hogy már a divatcégek ajándék bevásárlótáskáit is hamisítják.

Kínáé jelenleg a leggyorsabban növekvő luxuscikk piac, szakértői becslések szerint 2020-ra az ázsiai országban bonyolíthatják a legnagyobb forgalmat a felsőkategóriás termékgyártók. Azok azonban, akik nem engedhetik meg maguknak a márkás eredeti cikkek megvásárlását, megelégszenek a társadalmi státus jelzők látszatával, és hamisítványt vásárolnak. Egészen a közelmúltig a hamisítók csak táskák és egyéb ruházati kiegészítők utánzatait gyártották, de ma már a Chanel, Gucci vagy Louis Vuitton üzletekben adott bevásárlótáskákat is másolják - tájékoztat a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület.

Kína legnagyobb online boltja, a Taobao oldala száznál is több luxusmárkák jelzéseivel ellátott papírtáskát listáz, amelyek ára 5 és 40 jüan (185 és 1500 forint) között változik. A kínálatban szinte minden szerepel, a Hermés, Louis Vuitton, Chanel, Prada és Burberry táskák utánzatai csak néhány a sok közül.

A portál által megszólaltatott kereskedő elmondta, egy hónap alatt több mint hatszáz darab hamisított Louis Vuitton papírtáskát adott el, darabját 3 jüanért (110 forint). Mint mondta, korábban is papírtáskák gyártásával foglalkozott megbízásos alapon, ám mikor felismerte, komoly kereslet mutatkozik a luxuscikkek logóival ellátott termékek iránt, mellékkeresetként ezeket is elkezdte utángyártani.

A kínaiak a Prada és Chanel által is használt műanyagszatyrok hamisításával is megpróbálkoztak, ám ezekre, átlátszóságuk okán alig mutatkozott kereslet. Ami iránt viszont mutatkozik igény az a blokkok hamisítása: egyes vásárlók ugyanis örömmel veszik, ha a luxuscikk logójával ellátott hamis papírtáskájukba blokk is kerül, amely egy Gucci vagy Hermés táska korábbi megvásárlását engedi sejtetni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hamis ajándék bevásárlótáskák gyártása és terjesztése ugyanúgy sérti az eredeti gyártók szellemitulajdon-jogait, ahogy más termékeik illegális másolása is, az e-kereskedelmi felügyelet hiánya miatt ezek terjesztésének is nehéz gátat szabni.

Címkék: