Milyen legyen a várbazár? Szavazz!

Pénzcentrum2011. november 15. 13:10

A száz százalékig uniós forrásból megvalósuló Várbazár felújításáról tartottak ma sajtótájékoztatót a romos állapotban lévő helyszínen. A Giró-Szász András kormányszóvivő, Zumbok Ferenc miniszteri biztos, és Dr. Nagy Gábor Tamás, a Budavári Önkormányzat polgármesterének részvételével lezajlott eseményen többször is elhangzott, hogy a beruházást mindvégig az állam irányítja, és a mintegy 8,5 milliárd forintból megvalósuló fejlesztéshez sem a központi költségvetésnek, sem a magánszférának nem kell hozzátennie egy forintot sem.

Zumbok a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kormány határozata szerint 2014. március 31-ig kell átadni a megújult Várbazárt, melynek részleteit ez vég végéig kell kidolgozni. Zumbok véleménye szerint csak az unió által előírt, szigorú közbeszerzési eljárások és az adminisztrációs folyamatok elhúzódása jelenthet akadályt. A rekonstrukció megkezdésével egy időben zajlik a teljes Várnegyed hosszú távú koncepciójának kidolgozása is, amivel várhatóan 2012. május 31-ig el is készülnek. A komplex Várbazár tervet pályázat útján választják ki, melynek alapja az I. kerület felkérésére tavaly kidolgozott, KÖZTI-féle várkertbazár-felújítási vázlatterv lesz.

A cél, hogy az épületegyüttes megtalálja végre a megfelelő funkcióját, hiszen több mint 100 éven át alulhasznosított volt a terület, és nem kapta meg a kellő központi szerepet, tette hozzá a miniszteri biztos. Az eddigi tervek szerint 130-140 gépkocsi befogadására alkalmas mélygarázst, egy 1600 nm-es földalatti kulturális rendezvényteret, fiatal képzőművészeket befogadó pavilonsort, éttermeket, kávézókat, "bakancsos turistákat" kiszolgáló sörsátrat terveznek. A testőrségi palota 2060 nm-es területén az Iparművészeti Múzeum különleges gyűjteménye kapna helyet, a gyilokjáró kiépítésével pedig körüljárható lesz a palota.

A miniszteri biztos ugyanakkor felkérte a sajtón keresztül a közvéleményt is, hogy ötletekkel segítsék a projekt minél tökéletesebb megvalósulását. Komolyan véve az ajánlatot, egy rövid listát közzé is teszünk, amiből olvasóink választhatnak, hogy ők minek örülnének a legjobban a felújított Várbazárban.

 


Nagy végül hozzátette, a felújítás alapkonstrukciója és a funkciók kialakítása mindvégig az állam kezében marad, a végleges kialakításba és a konkrét szolgáltatások megvalósításába pedig akár már magántőkét is bevonhatnak. Továbbá elmondta, ugyan más forrásból, de a projekttel párhuzamosan megújulnak a Várban a tömegközlekedés által használt macskaköves utak is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

 

Címkék:
budavári önkormányzat, várnegyed,