Bebukták a magyar újgazdagok: simán átverik őket a hamis ékszerekkel

Világgazdaság2011. október 18. 09:04

Rengeteg hamis drágakő érkezik a magyar piacra - ezek sokszor a természetes kövekkel azonos áron kelnek el - írja a Világgazdaság.

Ömlenek az országba a szintetikus vagy a kis értékű, sérült, de az ügyes technikáknak köszönhetően hibátlannak látszó, természetes drágakövek. Megjelent a piacon a szintetikus gyémánt is. Ezek sokszor a természetes drágakövekkel megegyező áron kelnek el.

Szakértők szerint a magyar vásárlókat könnyű megtéveszteni, "az újgazdagoknak sem ízlése, sem vásárlási kultúrája nincs". Az sem ritka, hogy a kereskedőket is átverik, mivel nekik sok esetben nincs olyan eszközük, amellyel leleplezhetnék a csalást. Így aztán Magyarországon sokan olyan rubint viselnek ékszer gyanánt, amelynek karátjáért 13 ezer dollárt fizettek, holott csak ezer forintot ér, mivel szintetikus termék. A Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők szerint a zafírtulajdonosok sem lehetnek igazán nyugodtak.

A szintetikus gyémánt legnagyobb piaca Amerika, ahol a vőlegények kötelező eljegyzési ajándékként az anyagi helyzetét mutató értékes gyémántköves gyűrűt ajándékoznia.

Címkék: