Chipsadó újratöltve: drágulhat a kávé és a sör is

Pénzcentrum2011. október 7. 08:03

Alig egy hónappal a chipsadó hatályba lépése után a kormány máris emelné a mértéket, valamint új termékeket is bevonna az adóköteles termékek közé.

A parlament előtt lévő 2012-es költségvetési törvényjavaslatból kiderül, hogy a korábban becsült húszmilliárd helyett jövőre már harmincmilliárd forint bevételt vár a kormány az népegészségügyi termékadóból.

A Népszabadság információi szerint 25 százalékkal emelnék az energiaitalok, sós termékek, előre csomagolt cukrozott termékek és az ételízesítők adóját. A tervek szerint az adóköteles termékek közé kerülnének az utóbbi időben népszerűvé vált alkoholos üdítők, az ízesített sörök, illetve a kávé is.

A hvg.hu birtokába került tervezet szerint az ízesített sörök után literenként 35, az alkoholos frissítők után 100 forintot kellene fizetniük a gyártóknak,literenként. Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert a narancsos, citromos, grépfruitos, almás sörök, illetve az üdítők és a röviditalt tartalmazó italok egyrészt cukrot tartalmaznak, másrészt a fiatalok is szívesen fogyasztják, így tulajdonképp segít az alkoholra való rászokásban.

A kávé és az alkoholos üdítők adójával további 10 milliárd forint folyhatna be a költségvetésbe.

Szeptembertől már él a
népegészségügyi termékadó

A jelenleg hatályos jogszabály szerint az adót a terméket belföldön első alkalommal értékesítő személynek vagy szervezetnek, vagyis a termék gyártójának, külföldi termék esetén pedig az azt belföldön elsőként értékesítőnek kell megfizetnie. Az adót - akár az áfát - az eladó szedi be, majd az adóhivatal felé önadózással számol el. Nem kell adót fizetnie a kereskedőnek, ha évente 50 liternél, illetve 50 kilogrammnál kevesebb adóköteles terméket ad el.

Az üdítőitalok adója jelenleg literenként 5 forint, az energiaitaloké literenként 250 forint, a süteményeké kilogrammonként 100 forint, a snacké és az ételízesítőké pedig kilogrammonként 200 forint. Az adóból becslések szerint mintegy 20 milliárd forint folyhat be a költségvetésbe.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


Élelmiszergyártók, kereskedők korábban hangot adtak annak az aggályuknak, hogy az egészségügyi termékdíj a szürke-és feketegazdaság irányába (például piacokra, hamisított termékek vásárlására) tolja a vevőket.

Cikkünk a témában:
Ezt is lenyomják a torkunkon: hamis élelmiszerek Magyarországon

Ugyanakkor az is valószínűsíthető, hogy a fent említett termékek drágulása miatt jelentősen megnő majd a bevásárlóturizmus, a határhoz közelebb élők gyakrabban járnak majd át vásárolni.

Újabb cégek dőlhetnek be?

A népegészségügyi termékdíj szeptemberi bevezetésével szakértők azt prognosztizálták, hogy még több olyan élelmiszeripari cég kényszerül nehéz helyzetbe, amely a cukros, tartósítószeres élelmiszerek gyártására szakosodott. Itt leginkább a kisebb, néhány százmillió árbevételű vállalatok vannak veszélyben, ha teljes termékpalettájukat érinti az új adó - áll a Dun & Bradstreet, nemzetközi cégminősítő elemzésében.

 

Címkék: