Ájulást okozhat a légfrissítő: veszélyes hamisítványok

Pénzcentrum2011. október 7. 10:10

Fejfájást, hányingert, sőt eszméletvesztést is okozhat az a hamis Air Wick légfrissítő, amelynek piaci felbukkanásával kapcsolatban a napokban adtak ki figyelmeztetést a brit hatóságok.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület tájékoztatása szerint a szigetországban több száz hamis légfrissítőt találtak eddig a hatóságok. Az érintett termék az Air Wick Freshmatic Max elektromos légfrissítő készülék, amelyhez hamis utántöltők bukkantak fel a brit piacon.

A szakértők megállapították, hogy a hamisítványok olyan jelentős mennyiségben tartalmaznak metanolt, amely fejfájást, hányingert, hosszabb időn keresztül belélegezve eszméletvesztést is okozhat. Az ügyben azt követően indult vizsgálat, hogy több manchesteri fogyasztó is panasszal fordult a helyi hatóságokhoz, amely szerint a készülék használata mellett erős fejfájást tapasztaltak.

A metanol egy emberi fogyasztásra nem alkalmas gyúlékony alkohol, amelyet rendszerint fagyállókban vagy oldószerként használnak. Az eredeti Air Wick légfrissítők metanoltartalma kevesebb, mint öt százalék, amely egészségre ártalmatlan mennyiségnek számít.

Az ügyben a nyomozás még folyik, a hatóságok egyelőre nem tudják, hogy a hamis utántöltők honnan származnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hatóságok kérik a lakosságot, hogy körültekintően vásároljanak, és amennyiben azt gyanítják, hogy hamisítvány van a birtokukban, ne használják fel azokat, viszont tájékoztassák az illetékes hatósági szerveket tapasztalataikról. A megtalált hamisítványok külső ismertetőjegye, hogy a címke nem ér teljesen körbe a flakonon, így egy szürke sáv láthatóvá válik a fémszínű flakonból.

Címkék: