Európai Bizottság: el kell törölni a távközlési különadót

Pénzcentrum2011. szeptember 29. 13:40

Az Európai Bizottság közleménye szerint a magyar kormánynak el kell törölnie a távközlési vállalatokra kivetett különadót, hiszen az összeegyeztethetetlen az európai távközlési szabályokkal.

A szektor vállalataira a 2010-12-es időszakban évente 61 milliárd forintos összeget kitevő különadót vetett ki az állam. A távközlési különadó közel felét, összesen 27,5 milliárd forintot a Magyar Telekom fizeti be.

Reagált a kormány: nem törli el a telekomadót, jöhet a Bíróság
Nincs ok a telekomadó megváltoztatására, a kormány kész vállalni az Európai Bíróság előtt is a vitát - reagált közleményben az Európai Bizottság mai bejelentésére Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

A közös teherviselés és az abban való arányos részvétel európai érték. A többek között a távközlési cégek nyereségalapú adójának kivetése azt a célt szolgálta, hogy ezek a vállalatok is megkapják a közteherviselésben való arányos részvétel lehetőségét. Ezért a nemzeti ügyek kormánya szerint nincs ok változtatásra, és vállaljuk az erről szóló vitát az Európai Bíróság előtt is - olvasható Szijjártó Péter közleményében.


Az Európai Bizottság még márciusban indított jogsértési eljárást Magyarország ellen a távközlési adó miatt attól tartva, hogy az adó összeegyeztethetetlen az uniós távközlési szabályozással. Ez ugyanis előírja, hogy a távközlési cégekre csak olyan különdíj vethető ki, ami közvetlenül hozzájárul az ágazat szabályozási költségeinek fedezéséhez. A magyar távközlési adó viszont a központi költségvetés gyarapítására szolgál, nem pedig az ágazat szabályozási költségeinek fedezésére - közölte az EU.

Magyarországot a Bizottság amiatt is elmarasztalta, hogy nem egyeztetett megfelelő módon az érdekelt felekkel a távközlési szolgáltatókat érintő díjtételek változásairól. Magyarországnak két hónapon belül tájékoztatnia kell a Bizottságot arról, hogy milyen intézkedésekkel kívánja biztosítani az uniós távközlési jogszabályok megfelelő alkalmazását. Amennyiben ezt elmulasztja, a Bizottság az ügyet az Európai Bíróság elé terjesztheti - írja a Bruxinfo.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Magyar Telekom részvényeinek árfolyama a bejelentés hatására 5%-os pluszba ugrott, a papírok forgalma átlag feletti.

Címkék: