Bejött a kártyás fizetés a VOLT Fesztiválon

Orosz Márton2011. július 4. 15:22

A Pénzcentrum.hu helyszíni tapasztalatai szerint kimondottan jól működött a kártyás fizetés a soproni VOLT Fesztiválon. Mint arról korábban már többször beszámoltunk, a Sziget Szervezőiroda idei rendezvényein (Budai Gourmet, VOLT Fesztivál, Heineken Balaton Sound, Sziget Fesztivál) kizárólag ezzel a paypass-jellegű rendszerrel lehet fizetni.

Meglepően jól, komolyabb fennakadások nélkül működött a Fesztiválkártya az első igazi nagy próbatételnél, a soproni VOLT Fesztiválon - így lehetne leginkább összegezni az elmúlt hétvége tapasztalatait. A rendezvényen 102 ezren vettek részt, a szervezők minden belépőjegyhez adtak egy-egy Fesztiválkártyát is.


A Pénzcentrum.hu helyszíni tapasztalatai szerint a Fesztiválkártya gördülékenyebb kiszolgálást tett lehetővé, elsősorban azért, mert fizetéskor a kártyát csak hozzá kellett érinteni az olvasó-terminálhoz, így maga a fizetés csak néhány másodpercet vett igénybe. Előnyt jelentett továbbá az is, hogy a plasztik kártya kényelmes és higiénikus, mert a sok visszajáró apró, az elázott papírpénz sem okozott kényelmetlenséget. Az sem mellékes, hogy a plasztiklap biztonságos, hiszen a látogatóknak nem kellett állandóan a pénztárcájukat és az összes készpénzüket maguknál hordaniuk.

Így működött

A bejáratnál mindenki kapott egy fekete színű, egyedi sorszámmal ellátott kártyát, amit a feltöltő pontoknál - meglepően sok ilyen volt a fesztiválon- feltölthetett készpénzzel vagy bankkártyával (a kártyás feltöltésnél 100 forint "kényelmi díjat" számoltak fel). Fizetéskor hozzá kellett érinteni a kártyát a pultokon levő terminálhoz, a rendszer pedig levonta a fizetendő összeget. Mint az a hasonló, paypass-rendszerű megoldásoknál szokásos, PIN-kódot nem kért a rendszer.

 


Tapasztalataink szerint a fesztiválozóknak bejött a megoldás. Legtöbben a gyorsaságot emelték ki, sokan úgy érezték, a korábbi évekkel összehasonlítva hamarabb jutottak italukhoz. Volt olyan fiatal, aki a Pénzcentrum.hu kérdésére arra panaszkodott, hogy a rendszerrel kissé hamarabb folyik ki a pénz a kezéből, kevésbé érzi a készpénz "súlyát", nem figyel arra, mennyit is költ. Ugyanakkor -tette hozzá- ez így van akkor is, ha a boltban kártyával fizet.

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Úgy tapasztaltuk, a pultosoknak egyik szeme sírt, a másik nevetett az új rendszer miatt. Mint többen elmondták, a Fesztiválkártya jóval gyorsabbá, egyszerűbbé teszi a fizetést (nem kell a visszaadással, pénzváltással bajlódniuk), viszont jóval kevesebben adnak borravalót, mint korábban. Bár a kártya lehetővé teszi, hogy adjunk borravalót, az általunk megkérdezett pultosok szerint százból alig 5-10 vásárló élt ezzel a lehetőséggel.

 


A rendszer működésének leginkább sarkalatos pontja a Fesztiválkártyán levő pénzösszeg visszaadása. Szombaton éjszaka, a rendezvény utolsó óráiban meglepően hosszú sorok alakultak ki ugyanis a feltöltőpontoknál. Volt olyan fiatal, aki arról panaszkodott, hogy negyedórát kellett sorban állnia, míg visszakapta a kártyáján maradt összeget. Az egyik feltöltőpont dolgozói szerint jelentősen gyorsítaná a rendszert, ha a visszatérítést is lehetne bankkártyára kapni - ez azonban egyelőre nem lehetséges. 

 

Címkék: