Kereskedő, fizess, ha hibás árut adsz el!

Pénzcentrum2011. június 29. 11:02

A kereskedőnek akkor is ki kell cserélnie a hibás fogyasztási cikket, és vállalnia kell a leszerelés és elszállítás költségét, ha az neki aránytalanul sokba kerül - mondta ki az Európai Bíróság két németországi ügy kapcsán.

Az egyik ügyben egy német magánszemély csiszolt járólapot vásárolt egy cégtől. Lerakás közben kiderült, hogy a lapok foltosodnak, ami anyaghiba, és csak telje cserével javítható ki. A szakértő a csere költségét a beszerzési ár négyszeresének megfelelő összegben állapította meg. A vevő levelére nem reagált a kereskedő.

Az elsőfokú bíróság a beszerzési ár ötödének megfelelő összeget ítélt meg, amit a másodfokú bíróság csaknem nyolcszorosára emelt. A vevő azonban még ekkor sem volt elégedett, hiszen a szakértő által megállapított összeg felénél tartott. Így a németországi legfelsőbb bírói fórumhoz fordult, amely előzetes döntést kért az Európai Bíróságtól.

A másik esetben egy mosógépet vásárolt valaki, de amikor beszereltette, kiderült, hogy nem működik. A vevő kérte a kereskedőt, hogy a saját költségén szállíttassa el a rossz gépet, és vigyen helyette egy jót. A kereskedő megtagadta a kérését.

Az Európai Bíróság a két ügyet összevonta, és kimondta: a kereskedő köteles a saját költségén elvégezni a cserét, vagyis köteles a hibás termék eltávolításával és a csereként átadott fogyasztási cikk beépítésével járó kiadásokat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: