Hormonzavart okozhat a hamis játék

Pénzcentrum2011. június 27. 15:32

Figyelmeztetést adtak ki a brit hatóságok, miután egy bevizsgált hamis játékban a gyerekekre nézve veszélyes mennyiségű nehézfémet, valamint hormonzavart okozó anyagokat mutattak ki a laborvizsgálatok.

A Leicestershire-i hatóságok azt követően adtak ki figyelmeztetést, hogy bevizsgáltak egy gyermekjátékot, amelyet egy helyi anyuka juttatott el a hatóságokhoz hamisítás gyanúja miatt. A szülő a gyermekek körében népszerű Ben 10 figurát fiainak rendelte az interneten, a házhoz szállítás után azonban gyanússá vált számára a játék minősége - írja a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület honlapja.

A hatósági szakértők megállapították, hogy valóban hamisítványról van szó. A laborvizsgálatok során kiderült, a játék a megengedett mennyiségnél magasabb arányban tartalmaz nehézfémet. Ráadásul a hamisítók a műanyag elemek öntésénél olyan diszpergálószert használtak, amely kisgyerekek esetében hormonzavart okozhat, és amelynek gyermekjátékok előállításához történő használata annak káros egészségügyi hatásai miatt az Európai Unióban már évek óta tiltott.

A hamisítványok értékesítéséért felelős weboldalt időközben bezárták. A hatóságok szerint a hamisítók mindig az aktuálisan legnépszerűbb játékokból gyártják a legtöbb hamisítványt. A Ben 10 figurák például 2010 karácsonyának voltak a slágertermékei.

 

Címkék: