Százezreket bukott bankszámlájával, pedig csak ártatlanul használta

Pénzcentrum2011. június 22. 15:02

A személyes adatok megfelelő védelmével megelőzhető, hogy az úgynevezett adathalászok ne csapolják meg a folyószámlát. Egy miskolci nő például több alkalommal vásárolt az interneten, bár ő nem tudott róla.

A Miskolci Rendőrkapitányság számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény bűntettének gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen elkövetővel szemben. A nyomozás adatai szerint a tettes megszerezte a sértett folyószámlájához tartozó azonosító kódot, majd azt felhasználva 15 alkalommal különböző dolgokat vásárolt az interneten, mintegy 400 000 forint összértékben - tájékoztat az MRFK Kommunikációs Iroda.

Akár egy év börtön is járhat érte
Büntető Törvénykönyv - Számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény: "Aki számítástechnikai rendszerbe a számítástechnikai rendszer védelmét szolgáló intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve, illetőleg azt megsértve bent marad, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel


A rendőrség az esettel kapcsolatban felhívja a figyelmet a személyes adatok fokozott védelmének szükségességére! Online vásárlásnál például célszerű prepaid credit card -ot, egyfajta virtuális számlát használni. Ezt minden bank tud biztosítani a "mágnes csíkos" kártyához. Lényege, hogy csak annyi pénzzel tölthető fel, amennyi az online vásárlást fedezi. Így a fizikai kártya adatai soha nem kerülnek online felhasználásra, következésképpen, nem is lehet ellopni.

Figyelmet érdemelnek az interneten közzé tett személyes adatok is. Fontos tudni, hogy a világhálón szereplő információk mindenki számára elérhetőek. Éppen ezért érdemes körültekintően kezelni a személyes adatok megosztását. A legfontosabb "szabály", hogy ne kerüljön fel az internetre semmilyen fontos személyi azonosító kód, amely felhasználásával anyagi kárt okozhatnak az elkövetők. A legtöbb "személyazonosság-lopást" meg lehet előzni, ha a személyes adatokhoz nem lehet könnyen hozzáférni. Telefonon se adjunk meg személyes adatokat. Ne tartsuk a PIN kódokat és a jelszavakat a pénztárcában, vagy autóban!

 

Címkék: