Gyanúsak a taxisok, gyanúsak a pecsenyesütők

Pénzcentrum/MTI2011. június 8. 14:02

A fogyasztóvédelmi felügyelők nyári idegenforgalmi főszezoni ellenőrzéseket tartanak országszerte június második felétől augusztus végéig - jelentette be Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője szerdán, a Kopaszi gát területén tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

A fogyasztóvédők kiemelten nézik a vízparti nyaralóhelyek, strandok, wellness és gyógyturisztikai helyek, a nagy tömegeket vonzó fesztiválok és rendezvények területén található vendéglátóipari egységeket, a személytaxi-szolgáltatást, a fiatal korúak dohány- és alkoholtermékek kiszolgálását, a zenés-táncos szórakozóhelyekre vonatkozó előírások betartását. Fülöp Zsuzsa elmondta: a fogyasztók életének és testi épségének védelme érdekében a hatóság kiemelt figyelmet fordít a vízi játékok, strandcikkek, mutatványos berendezések piacfelügyeleti ellenőrzésére.

A vendéglátóipari egységeknél a vizsgálat kiterjed a számlaadás, a felszolgálói díj feltüntetésének, az italok térfogatának, a mérőeszközök hitelességének ellenőrzésére. A felügyelők célja a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat kiszűrése, ennek során nézik, hogy például a hurka súlyába belemérik-e a csomagolóanyagot, tárcát - mondta a szóvivő, hozzátéve: ellenőrzik, azt, hogy kijelölték-e a dohányzásra szóló területet. A taxiszolgáltatás ellenőrzéskor vizsgálják, hogy a feltüntetett díjszabást alkalmazzák-e, és bekapcsolták-e a taxamétert.

Az NFH szóvivője hangsúlyozta, hogy a gyanúra okot adó játékokat laboratóriumi körülmények között is vizsgálják, továbbá kiemelten figyel a hatóság az illegális utazásszervező tevékenység kiszűrésére.

Az ellenőrök az új fogyasztóvédelmi koncepciónak megfelelően első körben figyelmeztetnek, vagy köteleznek a jogsértés megszüntetésére, súlyos esetben szabnak ki pénzbírságot, amelynek nagysága eltérő mértékű lehet.

Címkék: