Zavarba jönnének a gyógyszerészek a hatóanyag alapú receptektől

Pénzcentrum2011. május 24. 10:15

Idén semmiképp, de még 2013-ra sem valósulhat meg a hatóanyag alapú receptfelírás. Ennek technikai okai vannak, ki kell építeni egy megfelelő informatikai hálózatot, amit mind az orvosok, mind a gyógyszerészek használni tudnak - írja a Napi Gazdaság.

2 évig még biztosan nem kerül bevezetésre a hatóanyag tartalmú receptfelírás Magyarországon, mondta el Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár. Eredetileg a Széll Kálmán Terv részeként napvilágot látott javaslat megvalósítása legfőképp a technikai feltételek kialakítása miatt csúszhat. Az orvosok nem lennének képesek egyik napról a másikra recepteket felírni, a gyógyszerészek is zavarba jönnének megfelelő adatbázis nélkül.

A hatóanyag alapú receptfelírás lényege, hogy a gyógyszerek neve helyett csak annak hatóanyagát írhatja fel az orvos. Ennek hatására várhatóan javulhat az azonos hatóanyag tartalmú gyógyszerek közötti verseny és a vevők is tudatosabban dönthetnek. A könnyebben tudják majd összeigazítani gyógyszeres kezelésüket, felesleges hatóanyagok kevésbé kerülhetnek a szervezetükbe. A technikai háttér megteremtéséhez ki kell alakítani az e-kórlapokat, e-recepteket és ezeknek elterjedéséhez is idő kell.

Címkék: