Digitálisan tévézik a családok többsége

Pénzcentrum2011. május 17. 19:02

A legnagyobb magyarországi műsorterjesztők hálózatában, márciusban 15 ezerrel közel 1,48 millióra nőtt a digitális televíziózásra előfizetők száma, derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) gyorsjelentéséből.

Az NMHH becslései, illetve korábbi felmérései szerint a mintegy 3,8 millió magyarországi háztartás közül több mint hárommillióban van valamilyen előfizetéses televíziós szolgáltatás. A fennmaradó 800 ezer háztartásban a tető- vagy szobaantennával szabadon fogható analóg és digitális földfelszíni sugárzású műsorokat, vagy ingyenesen elérhető műholdas adásokat néznek.


A harmadik hónapban a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 54,9 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat az egy hónappal korábbi 54,4 százalék után.

A digitális előfizetéseken belül márciusban 577 ezerről 589 ezerre nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma, és 888 ezerről közel 891 ezerre emelkedett a műholdas szolgáltatást igénybe vevők száma.

A vizsgált hónapban a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint az előfizetéssel rendelkező háztartásokon belül a februári 21,4 százalékról 21,8 százalékra nőtt a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya. A műholdas előfizetéssel rendelkezők részesedése márciusban az előző havi 33,0 százalékon stagnált. Az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya tovább csökkent a vizsgált hónapban. Ez az érték korábban 45,6 százalékos, márciusban 45,1 százalék volt.


A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások - kábeltelevízió és IPTV - piacán az összes előfizetés 75-80 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma márciusban 1,805 millió volt, ezen belül az analóg előfizetések száma az előző hónaphoz képest 1,228 millióról 1,216 millióra csökkent, míg a vezetékes digitális előfizetések száma 589 ezerre emelkedett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vezetékes szolgáltatások esetében a piacvezető UPC részesedése a februári 32,2 százalékról 32,1 százalékra csökkent, a Magyar Telekom részesedése 22,6 százalékon stagnált, míg a DIGI-é 17,5 százalékról 17,8 százalékra nőtt.

 

Címkék: