Megtévesztő: külföldi termékek magyarnak álcázva

Magyar Nemzet2011. április 29. 08:32

Több hazai hiper- és szupermarket is megtévesztheti vásárlóit azzal, hogy külföldi vagy a fogyasztók számára beazonosíthatatlan eredetű terméket magyar áruként kínál - írja a Magyar Nemzet.

A lap hat kisebb és nagyobb üzletben vizsgálódott, és hazaiként feltüntetett gyártó és származási hely nélküli baromfihúst, osztrák bodzaszörpöt, uniós és nem uniós országok mézkeverékét, valamint Salzstangen névre hallgató ropit talált az áruházak polcain. A mézzel kapcsolatban az érintett szupermarket el is ismerte, hogy emberi mulasztás történt.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint a jelenség hátterében az áll, hogy az elmúlt néhány évben növekedett azoknak a fogyasztóknak a száma, akik vásárlásaik során előnyben részesítik a magyar termékeket. Így nem véletlen, hogy ezek a feliratok egyre inkább megjelennek az áruházakban, csakhogy a vállalkozások olykor megtévesztő módon követik a változó fogyasztói szokásokat.

Az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságának alelnöke szerint a szabályozás ma még meglehetősen liberális, sok a jogi kiskapu. Az új magyartermék-rendelet azonban orvosolhatja a gondokat, és garantálhatja a hazai áruk védelmét.

 

Címkék: