A cég, amelyik legyőzte a McDonald's-ot

MTI2011. március 14. 19:02

A legfrissebb adatok szerint már nem a McDonald's a legkiterjedtebb gyorsétterem hálózat a világon: a hamburgereiről híres céget megelőzte a szendvicseket kínáló Subway.

A Subway világszerte 33.749 éttermet üzemeltetett a tavaly év végi állás szerint, a McDonald's hálózata pedig 32.737 tagból állt - írta a napokban a The Wall Street Journal.

A franchise rendszerben működő Subway sikerében nagy része van annak, hogy az éttermek alapterülete viszonylag csekély, a vállalkozás beindítása és üzemeltetése ezért kisebb terhet jelent, mint más láncok esetében. A költséghatékonyságra és a marketingre koncentráló franchise-tulajdonosi üzletpolitika is nagyban segítette a márka fejlődését - mondta a lapnak Tony Pace, a Subway marketingigazgatója.

Ugyanakkor a bevétel alapján továbbra is a McDonald's a piacvezető. A társaság, amely ugyancsak a franchise rendszert követi, de vannak saját éttermei is, a legutóbbi üzleti évben 24 milliárd dollár árbevételt ért el. A Subway bevétele nagyjából 15,2 milliárd dollár lehetett (a társaság nem hozza nyilvánosságra üzleti eredményeit).

A Subway az éttermek számát tekintve már közel egy évtizede lekörözte legfőbb versenytársát a hazai, amerikai piacon. Az első külföldi Subway 1984-ben nyílt meg, Bahreinben. A társaság arra számít, hogy 2020-ban a külföldi hálózat már nagyobb lesz, mint a jelenleg 24 ezer étteremből álló amerikai hálózat. Kína lehet a legnagyobb piac, ott 199 Subway működik, de 2015-re akár 500 is lehet az elemzői előrejelzések szerint.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: