Legyőzik az átcímkézőket: csúcstechnológia a hamisítás ellen

Pénzcentrum2011. január 5. 19:02

Csúcstechnológiával védekezik egy Magyarországon is működő csomagolóanyag-gyártó a termékhamisítások ellen. A cég digitális nanorészecskékkel azonosíttatja gyártott termékeit.

A Mondi Bags Hungária Kft. tervei szerint a 2011-től alkalmazott technológia segít hazai és nemzetközi partnerei számára, hogy az egyre súlyosabb kárt okozó hamisítást megelőzzék, illetve hatékonyabban felderítsék. A cég a DatatraceDNA digitális nanorészecskés azonosítási technológiát alkalmazza az idei évtől a csomagolóanyagok jelelölésére.

A technológia lényege, hogy az emberi DNS-hez (angolul: DNA) hasonlóan egyedi azonosító jelzésekkel látják el a terméket, amely jelzést a későbbiekben egy speciálisan kifejlesztett eszköz segítségével egyértelműen be lehet azonosítani. A magyar forgalmazó közlése szerint a digitális nanorészecskés azonosítási technológia korlátlan alkalmazási lehetőséggel rendelkezik az élelmiszeripar, a gyógyszeripar, továbbá a mezőgazdaság, valamint egyéb iparágak területén mind a hamisítások elleni védelemben, mind a gyakori "átcímkézések" felderítése érdekében folytatott küzdelemben.

A technológiát 2007 óta a Microsoft is használja saját fejlesztésű rendszerével párhuzamosan, emellett 2011-től egy vezetői európai gyógyszergyár is a nanorészecskés azonosítás mellett döntött.

(Forrás: Hamisítás Elleni Nemzeti Testület)

Címkék: