Szorongatják a drogériák a nagyobb boltokat

Pénzcentrum2010. október 22. 13:02

Évente 300 milliárd forintot költünk különféle háztartási vegyiárukra és kozmetikumokra. Ebből az összegből minden negyedik forint a drogériákba kerül. A szaküzletek is megérzik a kiskereskedelem forgalom csökkenését. A piacvezető dm forgalma például csökken.

A magyar lakosság egy év alatt nagyjából 300 milliárd forintot költ háztartási vegyi árukra és kozmetikumokra. Ennek az összegnek a negyede valamelyik szaküzlet (dm, Rossmann, Schlecker) kasszájába kerül. Persze más áruféleségekhez hasonlóan a háztartási vegyi áruból és kozmetikai cikkekből is a hipermarketekben fogy a legtöbb, azonban a lakóhelyhez közeli drogéria boltok jelentős forgalmat érhetnek el. Ezen üzlettípus egyedi kínálatával és szolgáltatásaikkal is meg tudják szorongatni a nagy alapterületű boltokat.

A kiskereskedelmi forgalom évek óta tartó csökkenését persze megérezték a drogériák is, piaci helyzetüket nem javítja a kiskereskedelmi láncokra Magyarországon kirótt válságadó sem. A hazai drogériapiac legnagyobb szereplője a dm drogerie markt. A társaság a becslések szerint 140 millió forintot fog befizetni válságadóként a költségvetésbe. A nálunk 17 éve jelen lévő láncnak jelenleg 255 üzletet működtet, forgalma tavaly 63,7 milliárd forintos bevételt könyvelhetett el. A cégcsoporton belül a válság leginkább a magyar leányvállalkozást érintette. Itt ugyanis a tavalyi üzleti évben stagnált a forgalom, máshol viszont mindenhol növekedni tudott.

 

Címkék: