Keserű növekedés a kalózszektorban

Pénzcentrum2010. október 11. 18:02

Egy friss tanulmány szerint egy év alatt 50 százalékkal nőtt a kalóz e-könyvek iránti kereslet nemzetközi szinten. A növekedéshez a nagyobb e-book penetráció mellett az iPad megjelenése is jelentősen hozzájárult.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület egy olyan kutatásról számol be, amely szerint 2009 augusztusa óta összesen 54 százalékkal nőtt a kalóz e-könyvek iránti kereslet, amellyel párhuzamosan mintegy 50 százalékkal emelkedett az online elérhető kalózfájlokra irányuló keresések száma az interneten.

Csak a Google felületén keresztül naponta 1,5 és 3 millió kalózkönyvekre irányuló böngészést indítanak az internetezők. Az eredmények szerint az igény nemzetközi: a legnagyobb arányú kereséseket az Egyesült Államok (11%), India (11%) és Mexikó (5%) területén regisztrálták.

Szakértők szerint a megnövekedett kereslet részben annak számlájára írható, hogy egyre nagyobb számú fogyasztói réteg rendelkezik elektronikus könyvolvasóval, részben viszont az Apple új táblagépének megjelenésének számlájára írható. A felmérés eredményei szerint csak az iPad ez év májusi bemutatása óta 20 százalékkal nőtt a kereslet az illegálisan letölthető irodalom iránt.

A kutatás szerint az illegális piacra jellemző, hogy a nagyobb torrent és fájlcserélő oldalak jelenléte mellett egyre több, kisebb felhasználói táborral rendelkező illegális letöltő szolgáltatás kapcsolódik be a kalózkönyvek terjesztésébe. Az elmúlt egy évben Stephenie Meyer vámpíros sorozatának utolsó kötete, a Hajnalhasadás kalózpéldánya iránt volt a legnagyobb az érdeklődés.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék:
torrent oldal,