17 ezer(!) hamis Nokiát foglaltak le

Pénzcentrum2010. szeptember 22. 13:02

A finn mobiltelefon-gyártó cég a kenyai hatóságokkal közreműködve több mint 17 ezer hamis készüléket és kiegészítőt foglalt le az afrikai országban. Az ügyben egy szomáliai üzletembert vettek őrizetbe a hatóságok.

Több mint 17 ezer darab hamis Nokia készüléket és mobiltelefon-tartozékot foglaltak le a kenyai hatóságok az eredeti gyártó telekommunikációs cég közreműködésével. A hamisítványokat az észak-kenyai Moi Nemzetközi Repülőtérhez tartozó raktárépületben találták meg. A szakértők szerint ott tárolták a hamis készülékeket azok terjesztéséig - tájékoztat a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület.

Az ügyben egy szomáliai üzletembert vettek őrizetbe a hatóságot. Őt a bíróság 1,5 millió kenyai shilling pénzbüntetés megfizetésére kötelezte. A taláros testület elrendelte továbbá a hamisítványok megsemmisítését is.

A Nokia kelet- és dél-afrikai kirendeltségének vezetője, Kenneth Oyolla az ügy kapcsán hangsúlyozta, a cég tovább folytatja hamisítványok kiszűrésére irányuló együttműködését a kenyai hatóságokkal. A hatékonyabb hatósági fellépés érdekében képzéseket szervez a kenyai vám- és határőröknek, hogy az ellenőrzések során nagyobb hatékonysággal tudják azonosítani a hamisítványokat. Mindemellett a cég folytatja a fogyasztók informálására irányuló programját is, amelynek során azokra a jellemzőkre hívják fel a figyelmet, amelyek segítségével az eredeti és hamis készítmények megkülönböztethetők.

Oyolla hozzátette, a közelmúltban hatályba lépett hamisítás elleni jogszabály jelentős segítséget jelent a kenyai üzleti érdekeltséggel rendelkező legális vállalkozásoknak. A jogszabály maximálisan öt évig terjedő szabadságvesztéssel és nagy összegű pénzbüntetésekkel szankcionálja a hamisítványok terjesztését.

Címkék: