Most vegyél farmert! Komoly drágulás jöhet

MTI2010. május 18. 13:32

Közel tizenöt éves csúcson van a pamut ára, ami elsősorban a farmerruházati termékek alapanyagának, a denimnek a drágulásában érezteti hatását.

Német lapbeszámolók szerint csupán tavaly 37 százalékkal emelkedett a pamut ára a nemzetközi piacon, miután az idén immár az ötödik egymást követő évben haladta meg a kereslet a kínálatot - amire 50 év óta nem volt példa - és apadóban vannak a készletek is: nemcsak a gyapot terméskilátásainak romlása miatt, hanem azért is, mert India - a világ második legnagyobb pamutexportőre - nemrégiben betiltotta a kivitelt az év hátralevő részére.


Az amerikai mezőgazdasági minisztérium becslése szerint az idén a pamut kínálata 3 százalékkal maradhat el a kereslettől.
Ágazati beszámolók szerint a denim szövetet előállító cégek szinte hetente emelik a nagykereskedelmi árat, míg korábban általában évente volt változás a gyapottermés függvényében. A nagy mértékű áremelkedést elsősorban az idézte elő, hogy az Egyesült Államokban és a feltörekvő országokban megnőtt az alapanyag felhasználása.


Emiatt a nagy farmergyártók arra számítanak, hogy az év végén, a jövő év elején emelkednek gyártási költségeik a pamut alapú anyagok drágulása miatt, s a többletköltségeket igyekszenek majd a vásárlókra hárítani.

Címkék: